2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 1500 beteg kaphatott eddig hazai remdesivirt

Hirdetés

1500 beteg kaphatott eddig hazai remdesivirt

A Richter Nyrt. már a nyáron megkezdte a koronavírus ellen az első tapasztalatok szerint hatékonynak bizonyuló remdesivir vizsgálati készítmény gyártását klinikai vizsgálatok céljára. Decemberig minden valószínűség szerint több ezer adagot állítottak elő első körben. (A pontos számot a Richter nem szerette volna közölni az Indexszel.) A feltételezések szerint a második adag legyártásával és a minőség-ellenőrzéssel február végéig készülhet el a vállalat, erről Kovács L. Gábor professzor, az egyetemeket és nagy kórházakat tömörítő Hecrin Konzorcium vezetője számolt be nekünk, hozzátéve, hogy a pontos prognosztikai számításokkal ő nem rendelkezik.

A remdesivir egy antivirális hatóanyag, intravénás infúzió formájában adják be középsúlyos és súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknek. Magyarországon eleinte csak néhány kórházban használták klinikai vizsgálat keretében. Néhány hete azonban felfüggesztették a további betegek beválasztását a klinikai vizsgálatba annak érdekében, hogy a lehető legtöbb egészségügyi intézmény kapjon a szerből. Ezt úgy sikerült megoldani, hogy az OGYÉI a veszélyhelyzetre tekintettel engedélyt adott indikáció előtti használatra, ami lényegesen kevesebb adminisztrációval járó eljárás, mint a hagyományos klinikai vizsgálat. Ezt az adminisztrációt már a kisebb kórházak is teljesíteni tudják.

A hazai klinikai kutatások infrastruktúrájáért felelős hálózatot (Hecrin) vezető Kovács L. Gábor az Indexnek most azt mondta, a hozzájuk beérkezett információk szerint december közepéig a 78 kórháznak, ahová az új szabályozással eljutott a remdesivir, nagyjából a felében adtak a betegeknek remdesivirt.

Így összesen nagyjából 1500 beteg kaphatott eddig hazai remdesivirt, 540-en a korábbi klinikai vizsgálat keretében, további 950-960 beteg pedig azt követően.

Hirdetés

A Hecrin Konzorcium ugyan leállította az új betegek beválasztását a remdesivir klinikai vizsgálatába, de a folyamatot bármikor újra tudják indítani egy nap alatt. A Hecrin Konzorciumban most az eddigi vizsgálatok kiértékelése zajlik. A beérkező klinikai adatok elektronikus jegyzőkönyvezése egyelőre hiányos a kórházak részéről, de ennek a professzor szerint elsősorban nem hanyagság az oka, hanem az orvosok túlterheltsége a vírushelyzet miatt:

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/12/23/remdesivir_richter_koronavirus_favipiravir/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb állami milliárdokat kap a divatipar

Újabb állami milliárdokat kap a divatipar

Megemelték a keretösszeget, így tízmilliárd helyett 15 milliárd forintra […] A teljes cikk megtekintéséhez és …