2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet májusban

1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet májusban

Áprilishoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 4,0, az importé 0,3 százalékkal nőtt.

Májusban a kivitel értéke 13,0 milliárd euró (4859 milliárd forint), a behozatalé 11,9 milliárd euró (4441 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 6,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg az importé 4,8 százalékkal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 0,3 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 40 millió euróval több az első becslésben közöltnél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,1 százalékkal nőtt, a behozatalban 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,1, a dollárral szemben 5,7 százalékkal erősödött – számol be a KSH.

Gépek és szállítóeszközök 

A gépek és szállítóeszközök 2022. májusi áron számított kivitele 9,1 százalékkal nagyobb lett, behozatala nem változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel negyedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben és behozatalban pár százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene alig változott, míg importvolumene több mint negyedével nőtt.

Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben emelkedett, a behozatalban nem változott az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalt nem befolyásolta.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/01/ksh-gazdasag-kulkereskedelem-kozponti-statisztikai-hivatal-europai-unio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A fa lehet az építőipar jövője, de a kender is befigyelhet

A fa lehet az építőipar jövője, de a kender is befigyelhet

Fával törik az utat a fenntartható építésgazdaság felé vezető úton. Az Index korábban több ízben …