2020. október 20., keddMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 100 éves lakásállomány – a városrész ér sokat, nem is mindig az ingatlan

100 éves lakásállomány – a városrész ér sokat, nem is mindig az ingatlan

A teljes magyarországi lakásállomány kevesebb mint 10 százalékát adják száz évnél idősebb lakások, amelyek vételáránál a kor elsősorban úgy játszik szerepet, hogy az akkor épült társasházak ma már nagyon felkapott városrészekben vannak, például a Duna-parton, a belvárosban vagy éppen a Gellérthegyen – mondta az Indexnek Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Akadnak persze a százévesek között olyanok is, amelyekért átlagos árat kell fizetni.

A legutóbbi mininépszámláláskor – 2016-ban – a magyar lakásállomány 7 százaléka, majdnem 320 ezer ingatlan tartozott a százéves korosztályba, azóta növekedett a számuk, de konkrét adatot nehéz mondani. Akad azért másik fogódzó: 1920-ban valamivel több mint 1,8 millió lakás volt Magyarországon – derül ki a Statisztikai Szemle című folyóirat 98. évfolyam 6. számában – azaz idén júniusban – megjelent, Székely Gáborné által írt, ‘Száz év a magyarországi lakásstatisztikában című tanulmányból. (Az 1,8 milliós lakásszám az akkori, vagyis a trianoni döntés utáni Magyarországra vonatkozik.)

A tanulmányból kiderül, hogy első világháború alatt visszaeső építkezések száma az 1920-as években gyorsan növekedett. Tíz év alatt a lakásállomány rendkívüli ütemben, közel 20 százalékkal bővült. A háború, majd az elcsatolt területekről érkező menekültek miatt kialakult lakásínséget ebben az időszakban lakáspiaci konjunktúra követte, ennek eredményeként 1930-ban már közel 2,2 millió lakásnál járt Magyarország.

Mitől függ?

Érdemes megnézni, hogy a fővárosi lakáspiacon belül hol kapnak helyet a százéves ingatlanok, bár a kérdésre a válasz nem egyértelmű. A mostani ingatlankínálatban akad jópár olyan lakás, amelyek száz évnél „idősebbek”. Köztük van olyan villa, amely milliárdos nagyságrendet jelent a vevőnek.

Önmagában attól nem lesz drágább egy-egy ingatlan, mert túl van a századik évén. Fontos ugyanakkor, hogy az ilyen korú lakások mai szemmel nézve frekventált, felkapott városrészekben vannak. Többek között a mai belvárosban – mondta az Indexnek Balogh László.

Ez jól látható a már említett Statisztikai Szemlében megjelent tanulmányban szereplő térképről is. Eszerint ugyanis az 1920 előtt épült lakások nagy része a mai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/09/19/100_eves_lakasallomany_-_a_varosresz_er_sokat_nem_is_mindig_az_ingatlan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy …