2021. október 22., péntekMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Életmód / Százezrek használhatják ezt az alkalmazást: a hétvégén a Balatonnál is segíthet

Hirdetés

Százezrek használhatják ezt az alkalmazást: a hétvégén a Balatonnál is segíthet

Izgalmas technológiai, programszervezési fejlesztést mutattak be a Balaton Sound fesztivál szervezői. A 2018-ban indult Safety First kampány a fesztivál speciális önkéntesprogramja, amihez kapcsolódik egy okostelefonos megoldás is. A rendszer segítségével sokkal hatékonyabb lehet az elsősegélynyújtás, a veszélyhelyzetek kezelése azokon a rendezvényeken, ahol egyszerre akár százezernél is több ember tartózkodik.


A magyar rendezvényszervezésben egyedülállónak mondható programot indítottak tavaly a Balaton Sound szervezői. A Safety First kampány a fesztivál speciális önkéntesprogramjának célja, hogy a lehető legkevesebbre szorítsák a fesztiválokon előforduló egészségügyi, biztonsági, technikai problémákat. A programban 100 fős nemzetközi és magyar önkéntesekből álló csapat dolgozik, a rendezvény okostelefonos applikációjában pedig van egy olyan funkció, amellyel a látogatók közvetlenül is segítséget kérhetnek.

– mondta el a Portfolio-nak Fülöp Zoltán, a Balaton Sound főszervezője.

Az idei évben a program révén a Balaton Sound applikáció egy új, “SoundWatch” elnevezésű funkcióval bővül, amely az azonnali segítségkérésben lesz a fesztiválozók segítségére. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a felhasználó egy térképen láthatja azokat az elsősegély (Safety first) pontokat, ahol azonnal segítséget tud kérni. Ha engedélyt adott, akkor láthatja a saját helyzetét a pontokhoz viszonyítva. Ha olyan helyzetben van, hogy nem tud elmenni egy ilyen ponthoz, akkor lehetősége van egy gombnyomással segélyhívást kérni. A hívást egy központi diszpécser fogadja, és azonnal be tudja azonosítani a hívó pozícióját, ha ő bemondta a háromjegyű azonosítókódját.

Hirdetés

Százezrek használhatják ezt az alkalmazást: a hétvégén a Balatonnál is segíthet

Mivel egy fesztiválon előfordul, hogy éppen hangos zene mellett nem lehet telefonálni, ezért egy gombnyomással egy előre megszerkesztett SMS-t tudunk küldeni a diszpécsernek, aki az abban szereplő kóddal be tud minket azonosítani. A díszpécser a gép előtt ülve látja a helyzetünket, így pontosan meg tudja mutatni a mentősöknek, hogy hova kell menniük segítséget nyújtani.

Fülöp Zoltán szerint léteznek olyan alkalmazások, amik vészhelyzetekben nyújtanak segítséget, de nem találtak olyan rendszert, ami a Sziget Csoporthoz tartozó rendezvények adottságaira, a meglévő applikáció sajátosságaira szabható lett volna – ezért egészítették ki a fesztivál applikációját ezzel az egyedi megoldással. A rendszer alapját olyan, már jól bejáratott technikai megoldások biztosítják, mint az egyszerű telefonhívás, szöveges üzenet, és a térképes nyomkövetés. Ezeket a technológiákat kombinálva az idei évre továbbfejlesztett alkalmazásban sokkal hatékonyabban lehet vészhelyzeteket kezelni – akár három gombnyomással közvetlen segítséghez juthatnak a fiatalok.

Ugyanakkor egy ekkora fesztiválon (tavaly öt nap alatt 165 ezer látogatót regisztráltak) gyakorlatilag mindenféle egészségügyi probléma előfordulhat. A látogatók javarészt rosszullét, leégés, szédülés, hányinger, ittas állapot és hőguta miatt fordulnak az önkéntesekhez vagy az egészségügyi szolgálathoz.

Fülöp kiemelte: az újítás a GDPR vonatkozásban kiemelt figyelmet kapott, hiszen előfordulhat, hogy egy vészhelyzet során érzékeny adatokat kezelhetnek. Fontos, hogy csak a felhasználó kezdeményezésére követik a pozícióját, és minden teljesen anonimizálva történik.

(Címlapkép: Balaton Sound Facebook)

Forrás:
https://www.portfolio.hu/eletmod/it/szazezrek-hasznalhatjak-ezt-az-alkalmazast-a-hetvegen-a-balatonnal-is-segithet.329927.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milyen munkát végeznek majd a robotok a lakásunkban?

Milyen munkát végeznek majd a robotok a lakásunkban?

Szerdától péntekig zajlott az idei Brain Bar jövőfesztivál Budapesten, a Corvinus Egyetemen. Most mutatunk néhány …