2021. október 22., péntekMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Életmód / Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben

Hirdetés

Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben

Az e-sport a szórakoztatóipar egyik legdinamikusabban fejlődő ága, melynek világpiaci bevétele rekordokat döntöget. Mára már a versenyszerű videójáték-használat a látványcsapatsportok népszerűségével vetekszik. Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés, és így a tét is: az első Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság összdíjazása 15 millió forint volt. A nagy versenyek tekintélyes pénznyereményei pedig a csalókat is vonzzák: a nemrég rendezett Fortnite világbajnokságon a szervezőknek már a selejtező alatt mintegy 1200 versenyzőt kellett megbüntetniük. De mit kell szem előtt tartani az e-sport szerződéseknél és milyen kötelezettségei vannak a játékosoknak?

E-sport szerződések: mire érdemes figyelni?

Az e-sporttal kapcsolatos szerződések a játékosok köré szerveződnek, és azok teljesítményének és hírnevének minél hatékonyabb kihasználását célozzák. Mivel azonban az e-sport jogi szabályozása jelenleg a legtöbb országban – így Magyarországon is – egyelőre csak kialakulóban van, így nagyobb hangsúly helyeződik a szakmai szabályok, valamint a különböző versenyek és platformok gyakorlatára a szerződések megfogalmazása során is.

Az e-sport szerződések egyik legfontosabb részét a díjazással kapcsolatos feltételek képezik, így az egyes szerződéseknél különösen az alábbiakat javasolt figyelembe venni:

Hirdetés

  • a játékosoknak nyújtott rendszeres, valamint teljesítményalapú díjazás (például: rankinghez kötött bónuszok), teljesítmény-feltételek meghatározása;
  • a streaming, valamint a szponzori és közösségi média jelenléttel kapcsolatos bevételek;
  • felszerelés (pl. PC, konzol, egyéb kiegészítők, ruházat, stb.) biztosítása, edzésekkel, valamint versenyzéssel kapcsolatos költségek;
  • a csapat nevével vagy logójával ellátott tárgyak értékesítési bevételei.


Természetesen a fenti bevételek a játékosok teljesítménye és egyéni szükségletei (ideértve: ranking, jelentős influencer érték, stb.) szerint is árnyalhatók, vagy akár az offline sportok gyakorlatához hasonló “büntetőtételek” is kiköthetők, így például csalás esetén a díjazás egy része vissza is tartható, illetve meg is vonható a játékostól.

Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben

A szerződés és a magatartási szabályok – az e-sport játékosok kötelezettségei
A játékos köteles az irányadó verseny- vagy magatartási szabályoknak megfelelni. Az utóbbiak meghatározása tekintetében jelentős szabadság áll a szerződő felek rendelkezésére (például: szponzori termékek, közös ruházat), melyek megszegése számos jogkövetkezményt vonhat maga után a díjazás bizonyos részének visszatartásától akár a szerződés felmondásáig. Mindezen túl azonban egyéb kötelezettségek is előírhatók, így például meghatározott gyakoriságú posztolás vagy streamelés.

Természetesen az egyes versenyekkel kapcsolatos doppingvétségek sem maradnak következmények nélkül az e-sportban sem, a gyakorlatban azonban a doppingszerek mellett sokkal nagyobb problémát jelentenek a játékon belüli csalások (például: fiókmegosztás, egyéni játékmódban való összejátszás, stb.) vagy segédszoftverek. Idén év elején hasonló beállítások alkalmazása miatt például a PUBG készítői tiltottak el több profi játékost a kiadó saját szervezésű versenyein való részvételtől, míg az idei Fortnite világbajnokság kapcsán a szervező cégnek közel 1200 csalás-gyanús versenyzőt kellett megbüntetnie.

Összességében tehát az e-sport szerződések összefoglalják a játékosok és a csapatok jogait és kötelezettségeit, a hangsúly azonban továbbra is a tehetségen és a játék szenvedélyén marad, melynek a jog csupán keretet biztosít.

A szerzők a CMS ügyvédei.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a CMS támogatta.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/eletmod/adozas/hatalmas-uzlet-az-e-sport-de-vannak-trukkok-a-szerzodesekben.325957.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milyen munkát végeznek majd a robotok a lakásunkban?

Milyen munkát végeznek majd a robotok a lakásunkban?

Szerdától péntekig zajlott az idei Brain Bar jövőfesztivál Budapesten, a Corvinus Egyetemen. Most mutatunk néhány …