2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Volt, akit még a börtönorvosok is kábítószerrel kínáltak

Hirdetés

Volt, akit még a börtönorvosok is kábítószerrel kínáltak

„Vannak, akik tizenévesen kerültek hozzánk, és tizenéve tiszták” – mondja az Anonim Drogfüggők (Narcotics Anonymous, NA) foglalkozására belépve Áron, az aktuális gyűlésvezető. 

Zuglóban vagyunk egy nem túl barátságos szuterén lakásban, de hamar kiderül, hogy a zord külső csak a látszat: a szoba a többiek érkezésével pillanatok alatt megtelik kedvességgel. A hónap utolsó foglalkozását sikerült elcsípni. Szerencsénk van, a mai ugyanis egy nyitott gyűlés, ilyenkor az érintetteken kívül minden érdeklődőt, barátot, hozzátartozót beengednek.

A jelenlévők igyekeznek családias hangulatot teremteni, az asztalra gumicukrot, rágcsát és teát tesznek ki, de a kör közepén sorakoznak a felépülést segítő kézikönyvek is, amelyekből kezdésképp számos idézetet felolvasnak, de csak azután, hogy egyperces néma csendet szentelnek a még szenvedő társaiknak.

  • „A kábítószer-függőség vége mindig ugyanaz: börtön, intézet vagy halál.”
  • „Korábban mindent megtettünk a drogért, sokakat bántottunk, de valójában magunknak ártottunk a legtöbbet. Mostanra rájöttünk, hogy a függőséggel lassú öngyilkosságot követünk el.”
  • „Sokan inkább inni kezdtünk, de ez nem megoldás, az alkohol is drog.”
  • „Az NA-gyűléseken való részvételnek egy feltétele van: a használat abbahagyásának vágya.”

– többek között ezek az alapelvek, hagyományok hangzanak el a foglalkozás elején.

Hirdetés

A felolvasások után elhangzik: ha valaki esetleg hozott magával valamilyen kábítószert, az vigye ki a teremből, és nélküle térjen vissza. Ha pedig valaki még ma is használt drogot, az ezt az utolsó tíz percben megoszthatja a közösséggel.

A cikkben szereplő neveket az anonimitás jegyében megváltoztattuk, illetve fotókat sem készítettünk. Az asztalon heverő kiadványok bemutatására ugyanakkor engedélyt kaptunk

A cikkben szereplő neveket az anonimitás jegyében megváltoztattuk, illetve fotókat sem készítettünk. Az asztalon heverő kiadványok bemutatására ugyanakkor engedélyt kaptunk

Fotó: Holló Bettina

A normális méretű pupilla

A gyűléseken jellemzően 7-15 ember van jelen, a mostani találkozón hat férfi és három nő vesz részt. A foglalkozásoknak mindig van egy központi témájuk, ezúttal az, hogy ki miként került az NA-ba.

Elsőként a mai gyűlés vezetője szólal fel, mondandóját a szokott módon kezdi: „Sziasztok, Áron vagyok, függő”.

Nekem az első dealerem a felépülés útjára lépett, ő hozott be az NA-ba. Nem azért jöttem, mert változni akartam, hanem azért, mert már olyan állapotban voltam, hogy drogozni sem tudtam. Én függők között nőttem fel, 14 éves koromban kezdődött az egész, azt hittem, hogy a szer majd megoldja a problémáimat. Aztán eltelt majdnem húsz év, és ugyanott voltam, ahol korábban: normális emberi kapcsolatok nélkül egy teljesen reménytelen helyzetben. Még a buszon sem ült le mellém senki, mert olyan volt az arcom

– idézi fel Áron, aki saját bevallása szerint korábban rendkívül zárkózott volt, a gyűlések hatására ugyanakkor nyitottabbá vált, mint fogalmaz: „Fekete-fehérben láttam mindent, de ma már tudom, hogy a világ színes”.

A férfi felidézi azt is, hogy anno, amikor a gyűlésekhez tartozó könyveket elolvasta, olyan volt, mintha azokat az ő életéről írták volna. Ezek a sorok és mások történetei akkora löketet adtak neki, hogy kibírta az első harminc napot, miközben előtte már az is igazi csodának számított, ha három napig nem használt semmit.

„A közösség által nyújtott megbecsülés és bizalom olyan újszerű élmény volt számomra, hogy még most is bekönnyezek, ha rágondolok” – mondja Áron, majd beugrik neki egy másik emlék is, mely szerint először 36 évesen látott magáról olyan fotót, amelyen normális méretű volt a pupillája, se nem apró, se nem hatalmas.

Ránéztem a képre, és azt mondtam: ez a csávó nincs beállva, ez a csávó rendben van

– egészíti ki.

A gyűlésen gyorsan világossá válik, hogy számos probléma gyerekkori traumákra, családi halmozódásokra vezethető vissza. Áronhoz hasonlóan egy másik érintett, Barnabás is olyan közegből jön, ahol mindkét szülő oldaláról komoly függőségek voltak, vannak.

„Sokszor nem éreztem magam biztonságban, máig élénken élnek bennem ezek az emlékek. Ha egyszer lesz családom, én már nem szeretném ezeket a hibákat elkövetni, meg akarom törni ezt az átkot” – mondja a fiatal férfi, aki évekig masszívan ivott és drogozott, de erre az időszakra már homályosabban emlékszik, ami szerinte nem csoda, hiszen „reggeltől estig be volt állva”.

A börtönorvosok is droggal kínálták

„Én először egy másik 12 lépéses program gyűlésére látogattam el, de ezzel nem volt gond, hiszen simán beillettem oda is. Az alkoholra sokáig úgy tekintettem, hogy az semmi azokhoz a szerekhez képest, amelyeket én még pluszba […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/28/anonim-drogfuggok-gyules-kabitoszer-drog-felepules/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …