2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Volt, aki örült, volt, aki rendőrt hívott, amikor budapesti kínaiakat kérdeztünk Hszi Csin-pingről

Hirdetés

Volt, aki örült, volt, aki rendőrt hívott, amikor budapesti kínaiakat kérdeztünk Hszi Csin-pingről

A 2022-es népszámlálás adatai szerint 18 154 kínai állampolgárságú személy él Magyarországon. Számuk a legutóbbi felmérés óta megkétszereződött. De vajon mit gondolnak arról, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra látogat? Mi a véleményük a kínai-magyar kapcsolatokról? Az ezekről a kérdésekről alkotott véleményeknek, gondolatoknak egy villámriport keretében próbáltunk utánajárni.

Első utunk értelemszerűen – és ahogy végül világossá vált, teljesen értelmetlenül – a Józsefvárosi (kínai) Piacra vezetett, ahol először egy segítőkész vietnámi árustól kaptunk gyors, de lényegretörő útbaigazítást arról, hogy a komplexum mely részén találjuk pontosan a zömében kínaiak által tulajdonolt üzleteket. Miközben a nyelvi nehézségek feloldásának lehetséges módszereit vettem számításba, fotóriporter kollégám pedig pár képet szeretett volna készíteni olvasóink számára az egyébként szemerkélő esőben is szemet gyönyörködtető utcaképről, az egyik árus hangos, kétségkívül ideges kiáltására lettünk figyelmesek.

No fotó, f*szom, rendőrség!

Hirdetés

– idézzük hajszálpontosan az úriembert.

A piacon megkérdezettek kínai árusok egyáltalán nem akartak válaszolni az Index kérdéseire. Amikor Hszi Csin-ping elnök látogatása szóba került, még azokat a magyar szavakat is villámgyorsan elfelejtették, amiket egy korábbi pillanatban tökéletesen értettek. Sokkal jobban örültek volna, ha cipők vagy egyéb termékek méreteiről, színváltozatairól kérdezzük őket. Végül a piac egyik magyar származású munkavállalójától kaptunk teljeskörű tájékoztatást.

„Körülbelül a hatvan százalékuk már nagyon régóta itt él, dolgozik, jól is beszélnek magyarul, de ilyen kérdésekben nem fognak megnyilvánulni neked. Szerintem nem is érdekli őket a politika” – fogalmazott.

Mind a két nép egészségére váljék

A kezdeti sikertelenség után a Kínai Panda Masszázsszalon felé vettük az irányt, ahol rögvest kellemes illatokat árasztó zöld teával kínáltak minket. A magyar származású recepciós németül magyarázta el a masszőz hölgynek, hogy valójában mi járatban vagyunk. Majd a masszőz hölgy pedig kínaiul adta elő a történetet a szalon láthatóan interjúra kész tulajdonosának. Az interjú modern, kifogástalanul működő fordítógép segítségével jöhetett létre.

Európában nem igazán ismerik a kínai masszázsfajtákat, nincsenek tisztában a meridiánok fogalmával, de egyre több a magyar származású törzsvendégünk, akik nagyon barátságosak velünk. Mi a masszázs által közvetítjük a kínai kultúrát, felmutatjuk, hogy milyen fontos az egészséges test. Nekünk csak jó tapasztalataink vannak Magyarországgal és a magyarokkal. Nagyon szépen köszönöm az itt élő kínaiak nevében is, hogy Orbán Viktor meghívta Budapestre a kínai elnököt

– mondta a szalon tulajdonosa, hozzátéve, hogy azt kívánja, sikeresek legyenek a tárgyalások, mert azzal Kína és Magyarország is csak jól járhat. Úgy véli, hogy Magyarország gyönyörű és kiválóan alkalmas arra, hogy az itt élni akaró kínaiak a többségi társadalommal kiegyezve, békében élhessenek.

A szalon vezetője elmondta, hogy az általa olvasott kínai lapok is beszámoltak Hszi Csin-ping érkezéséről és követni fogja az új fejleményeket. A masszőr hölgy is nagyon örült az államfő érkezésének, olajtól csillogó ujjaival mutatta a jelet, hogy milyen remek, és már rohant is vissza kifejezetten türelmes pácienséhez.

Reméljük, hogy mind a két népet egészségessé és naggyá teszi ez a látogatás. Ez igazán szép lenne

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/09/kinai-elnok-latogatasa-magyarorszag-riport-hszi-csin-ping/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rágalmazás miatt jelentik fel egymást a politikusok

Becsületsértő állítások miatt ítélték el néhány hónappal ezelőtt Szél Bernadettet, az LMP korábbi társelnökét. A …