2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Vízért sikoltanak a nyíregyházi fák

Hirdetés

Vízért sikoltanak a nyíregyházi fák

Nyíregyháza második legvonzóbb turistalátványossága a mintegy 400 hektáros Sóstói erdő. Európa egyik legszebb állatkertjét vélhetően soha nem sikerül letaszítani a trónról, de aki veszi a fáradságot, és az egzotikus vadvilág meglátogatása után átkel az úton, majd elindul a sok ösvény valamelyikén, szinte azonnal megérti, a klímavédelem többek között miről is kellene, hogy szóljon. A fák közé érve érezhetően több fokkal enyhébb a hőmérséklet, és a levegő is sokkal tisztább.

Kevesen vannak

A Sóstói erdő fái vigyáznak a többiekre, jótékonyan árnyékolják egymást, ezzel is csökkentve a hőség okozta megpróbáltatásokat. Kevésbé szerencsések azonban a város közterületein lévő fák, amelyek közül néhányan túl sem élték az idei nyarat. A pusztulás szélén álló fákat kívánja megmenteni a nyíregyházi Zöld Akciócsoport.

Kicsiben indultak. Két éve tíz fát ültettek a belváros egyik kedvelt pihenőhelyén, a Bujtosi tó körüli parkban, és szorgosan locsolták a facsemetéket.

Egy idő után azt látták, a fáik növekednek, de a környéken lévők nyáron egyre inkább elsorvadnak, mert ahogy egyik aktivistájuk, Kondorosi Gitta az Indexnek elmondta: a többi növénynek szemmel láthatóan nincs gazdája. Úgy döntöttek, a sajátjaikon kívül még húsz fát örökbe fogadnak, és azokat is rendszeresen öntözik.

Hirdetés

Hatan-tízen vagyunk, ami itt a parkban elég, a város fáinak megmentéséhez viszont nagyon kevés

– mondja Kondorosi Gitta.

Idén tovább bővítették a megmentendő növények listáját, és hetente háromszor a fák mellett a cserjéket is öntözik. Hétfőn, szerdán és péntek esténként várják a kemény maghoz társuló alkalmi aktivistákat.

Zsákok tesztüzemben

Kondorosi Gitta elmondta: a városüzemeltetésért felelős NYÍRVV Nonprofit Kft. a maga lehetőségei szerint mindent megtesz, de kapacitáshiány miatt nem tudnak teljesen megbirkózni a feladattal.

A városüzemeltetők a napokban megkezdték Nyíregyháza több pontján a faöntöző zsákok tesztelését.

Ez a csöpögtető öntözési megoldás szuper ötlet, nagyon jó kezdeményezés, de több  száz ilyenre lenne szükség a városban

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/03/vizert-sikoltanak-a-nyiregyhazi-fak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyerekdallal hízelegnek a bukott Jakab Péternek az emberei – nézze meg a videót!

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220818-mediaworks-hircentrum-jakab-partot-alapit.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …