2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Vízből és szén-dioxidból állítanak elő üzemanyagot Szegeden: a Molt a szintetikus kerozin, az Audit az e-benzin érdekli

Hirdetés

Vízből és szén-dioxidból állítanak elő üzemanyagot Szegeden: a Molt a szintetikus kerozin, az Audit az e-benzin érdekli

„A kőkorszaknak nem azért lett vége, mert elfogyott a kő” – idézte Mario Molina Nobel-díjas légkörkémikust Janáky Csaba. Az SZTE Greennovation Center vezetője szerint az olaj és gáz korszaka sem azért fog véget érni, mert elfogynak a szénhidrogének, hanem azért, mert ha így folytatjuk, fölforr az egész bolygó.

Janáky Csaba (középen), az SZTE Greennovation Center vezetője

Janáky Csaba (középen), az SZTE Greennovation Center vezetője

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Greennovation Center

Egy hosszú gólpassz és a kihunyó csillagok

Tavasszal kezdte meg működését az SZTE Anyag,- Környezet,- és Energiatudományi Kompetenciaközpont tesztállomása, hogy vízből e-hidrogént, valamint szén-dioxidból szén-monoxidot állítsanak elő. Ezeket cseppfolyós szintetikus e-üzemanyagok készítéséhez és teszteléséhez használják fel.

Hirdetés

Kutatásaink fókuszában nem a jelen, hanem a 10-15 év múlva bejövő trendek, illetve technológiák állnak

– magyarázta a szegedi tudós, aki hozzátette: a foci nyelvén most kell elindítaniuk egy hosszú passzt, hogy a 2030-as években egy óriási gól legyen az ipar és a tudomány területén.

„Kicsit tudományosabban úgy tudom megfogalmazni, ha felnézünk a nyári csillagos égre, azt gondoljuk, hogy a jelent látjuk, de az már a múlt. Sok csillag már nem is létezik, de a fény csak most ér ide” – magyarázta a 40 éves tudós. Úgy véli, ha csupán a mostani igények alapján végeznek kutatás-fejlesztést és innovációs feladatokat, akkor mindenről lekésnek.

Nekünk azt kell megállapítanunk, hogy a ’30-as évek második fele milyen kihívásokat rejt, amelyekre a mostani fejlesztésekkel lehet választ adni

– fogalmazott a csoportvezető.

„Az állomásnak alapvetően több célja van” – tudatta az Indexszel Janáky Csaba.

A Greennovation Center négy éve kezdte meg munkáját. A Science Parkban létrehozták a tesztállomást, hogy félüzemi méretben tesztelhetők legyenek az SZTE-ről, valamint más kutatóintézetekből kikerülő új eljárások és technológiák.

További cél – tette hozzá az elektrokémikus –, hogy a gazdasági szereplők is megjelenjenek, beszállítójává válhassanak ennek a technológiai láncnak.

Janáky Csaba példaként említett olyan ipari szereplőket, akik a hidrogén előállítása terén hűtőket, folyadék-gáz elválasztó berendezéseket vagy nyomáshatároló szelepeket gyártanak, és kíváncsiak arra, hogy az eszközeik megfelelően használhatóak-e a hidrogéntechnológiákban. „Idehozzák, mi beszereljük” – mondta a szegedi tudós, miközben bemutatta a több konténerből, valamint egy napelemparkból álló állomást, amelynek megépítése eddig körülbelül másfél milliárd forintba került.

A Szegedi Tudományegyetem Greennovation Centerének átadása a szegedi Science Parkban

A Szegedi Tudományegyetem Greennovation Centerének átadása a szegedi Science Parkban

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Greennovation Center

Szintetikus kerozin és e-benzin

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/22/janaky-csaba-szegedi-tudomanyegyetem-szintetikus-kerozin-e-benzin-science-park-greennovation-center-mol-rheinmetall/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

Talán senki sem gondolta volna, hogy 2024-ben Budapest történetének leghosszabb főpolgármester-választási kálváriájára kerül sor, és …