2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Vitézy Dávid három pontban sorolta fel, milyen feltételek szükségesek az újraszámláláshoz

Hirdetés

Vitézy Dávid három pontban sorolta fel, milyen feltételek szükségesek az újraszámláláshoz

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság múlt pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, és úgy határoztak, hogy az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, így a vasárnap közzétett döntése szerint újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottságnak tehát a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását.

Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt hétfői Facebook-posztjában ismét hangsúlyozta, hogy egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett teljesen természetes az újraszámlálás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte az elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen ebben a folyamatban, mivel rövid idő alatt nagyszámú szavazólap újraszámlálására kell hogy sor kerüljön.

Ezután három pontban sorolta fel, hogy mi az, amit a maga részéről elengedhetetlennek tart.

Hirdetés

  1. Az első, hogy a szavazólapokat tartalmazó urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: a Nemzeti Választási Bizottság delegáltjai, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében. 
  2. A második, hogy minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak, a delegáltaknak és a megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3. A harmadik pedig, hogy az újraszámlálások alatt minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot, a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek a Nemzeti Választási Bizottság számára. 

Vitézy Dávid abban bízik, hogy a feltételek Karácsony Gergely főpolgármester számára is elfogadhatóak.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény

– írta, majd hozzátette, hogy kéri a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a fentieket tegyék lehetővé, és „kövessenek el mindent annak érdekében, hogy ne férhessen kétség az újraszámlálás tisztaságához”.

Karácsony Gergely is reagált

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait” – írta a döntésre reagálva a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette: „A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/07/08/vitezy-david-nemzeti-valasztasi-bizottsag-fopolgarmester-valasztas-karacsony-gergely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …