2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Vigyázat, autósok: a szarvasok bőgése miatt itt a vadveszély!

Hirdetés

Vigyázat, autósok: a szarvasok bőgése miatt itt a vadveszély!

Magyarországon évente mintegy 15 ezer vadat gázolnak el a közlekedők az utakon. Az elütött állatok többsége őz és nyúl. Ősszel különösen nagy a szarvasbalesetek veszélye. Szeptembertől november közepéig tart ugyanis a szarvasok násza (a gímszarvasok bőgése és a dámszarvasok barcogása). Ilyenkor lakott területen kívül szinte bárhol találkozhatunk velük. A baleset esélye egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen a vadgazdálkodási adatok szerint az országban 117 ezer gím- és 40 ezer dámszarvas él.

Bőgési időszakban a bikák jóval aktívabbak, alapvető óvatosság, veszélyérzet és körültekintés nélkül rohannak ki az úttestre.

Hirdetés

A veszélyt az is fokozza, hogy a szarvasok többsége családi kötelékben vagy kisebb csapatokban mozog, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy a vadállatok nem magányosan jelennek meg az utakon.

Ha vad kerül a gépjármű elé

A rendőrség az alábbiakat tanácsolja a gépjárművezetőknek:

  • Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló állat hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
  • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  • Ha hirtelen nagy testű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!
  • Amennyiben egy település határában, illetve zöldövezetében közlekedik, akkor is számítani kell arra, hogy az úton vadon élő állatok jelenhetnek meg, hiszen ezek az állatok szinte velünk együtt élnek, a közelünkben nevelik kicsinyeiket, ezért vigyázzunk rájuk és magunkra is!

Ki a felelős a gázolásért?

Ha viszont már megtörtént a vadgázolás, akkor rendőrt kell hívni. Egyrészt azért, mert ő tudja értesíteni az illetékes vadásztársaságot. Másrészt azért fontos a jelenléte, hogy a baleset minden körülménye hitelesen, fotókkal dokumentált legyen, meg lehessen állapítani a jogi felelősséget.

A balesetnek legalább három szereplője van, akiknek a felelősségét vizsgálni kell:

  • a gépjármű vezetője,
  • az illetékes vadásztársaság,
  • az illetékes közútkezelő.

Legtöbbször persze maga a vad a felelős, de ezzel a ténnyel a jog nem tud mit kezdeni.

A járművezető akkor felelős a vadgázolásért, ha nem tartotta be az útszakaszra vonatkozó közlekedési szabályokat. Így különösen akkor, ha túl gyorsan haladt, jóllehet tábla jelezte előre, hogy az adott útszakaszon szabadon élő állatok megjelenésével kell fokozottan számolni. Hogy mekkora sebességgel lehet közlekedni ilyen figyelmeztetés esetén? Nos, a KRESZ szerint

a jármű sebességét úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Csakhogy mehetünk bármennyire alacsony sebességgel, ha féktávolságon belül ugrik elénk a vad, akkor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/23/vigyazat-autosok-mert-a-szarvasok-barcogasa-miatt-itt-a-vadveszely-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vascsővel rabolta ki ismerősét egy tatai férfi

A férfi április 14-én, a hajnali órákban elment az ismerőse lakókocsijához és hangosan dörömbölni kezdett …