2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Varga Judit elmagyarázta, hogy miért kell módosítani az Alaptörvényt, az ellenzéket nem győzte meg

Hirdetés

Varga Judit elmagyarázta, hogy miért kell módosítani az Alaptörvényt, az ellenzéket nem győzte meg

Varga Judit szerint békés évtizedek során hittük azt, hogy a fizikai konfliktusokat már meghaladta az idő, az élet viszont bebizonyította, hogy ez nem így van, a háború a XXI. századi Európa történetének is a részévé vált.

A kihívások kezeléséhez és a káros hatások kivédéséhez biztosítanunk kell a hatékony és gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét. Erről szól az Alaptörvény tizedik módosítása. A rendkívüli idők rendkívüli kihívásaira való felkészülésről, a felelős cselekvés szabadságáról.

A tárcavezető aláhúzta, saját magunk és az utánunk következő generációk biztonsága érdekében felkészítik a jogrendet az elképzelhetetlennek hitt helyzetek kezelésére is. Varga Judit világossá tette, olyan döntések meghozatalára kell lehetőséget biztosítani, amelyek szükség esetén megvédik Magyarországot, képesek ellensúlyozni a recessziót és segítik a menekülteket.

A kiindulópontot és a célt egyértelműnek nevezte: megvédeni a magyarokat. Úgy látják, hogy ehhez hatékony és gyors döntéshozatali eszközökre van szükség, ennek garantálása érdekében dolgozták ki a két tervezetet, az Alaptörvény tizedik módosítását, valamint a katasztrófavédelmi törvény módosítását.

Hirdetés

Varga Judit az ellenzéki képviselőket arra kérte, hogy tegyék félre a választási eredmény okozta csalódottságukat, és pártállásra való tekintet nélkül segítsenek abban, hogy felvértezhessék Magyarországot egy válságokkal és bizonytalanságokkal teli világban.

Az igazságügyi miniszter a héten nyújtotta be az Alaptörvény tizedik módosítását az Országgyűlésnek. Az új szabályozás arra adna lehetőséget, hogy a kormány szomszédos országban felmerülő háborús helyzet, fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén is veszélyhelyzetet hirdethessen. A módosító részleteiről itt írtunk.

A kormánypártok támogatják, az ellenzék nem

A Varga Judit expozéjára reagáló vezérszónoki felszólalások sorát Vitányi István nyitotta. A kormánypárti politikus többségében ugyanazokat a szempontokat emelte ki, amelyeket az igazságügyi miniszter. A Fidesz képviselője leszögezte, Magyarország felelőssége a menekülők ellátása, a gazdasági károk minimalizálása és a magyar emberek védelme, ehhez hatékony és gyors döntéshozatalra van szükség.

Arató Gergely az Alaptörvény kritikájával kezdte felszólalását, úgy véli, az nem biztosít megfelelő keretet az ország politikai életének. A problémák között említette, hogy nem konszenzusra törekedve, széleskörű társadalmi konzultációban született meg az Alaptörvény, amit ráadásul „az éppen aktuális politikai szándékoknak megfelelően” módosítgatnak.

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizedik módosítását célzó javaslat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizedik módosítását célzó javaslat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Demokratikus Koalíció képviselője aláhúzta: tudják és értik, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió valóban veszélyt jelent Magyarországra nézve, biztonsági és gazdasági kockázatok is vannak, tehát a kérdés nem az, hogy van-e ilyen veszély, hanem az, hogy szükség van-e veszélyhelyzetre és az Alaptörvény módosítására. A DK szerint ez nem feltétlenül van így.

Arató Gergely elismerte, szükség lehet arra, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek valamilyen módon további felhatalmazást igényelnek, de azt kérik, hogy ezekre az intézkedésekre ne biankó felhatalmazást kérjenek, hanem hozzák őket a parlament elé.

Egyrészt kétharmados többségük van, másrészt mindent, ami szükséges egy adott helyzetben, mi támogatni fogunk.

Az ellenzéki képviselő úgy gondolja, hogy a helyzet kezeléséhez szükséges jogi eszközök ma is rendelkezésre állnak. A DK képviselői nem tudják támogatni az Alaptörvény módosítását, de szívesen támogatnak minden olyan javaslatot, amelyek a háború következményeinek kezelését, a szociális válság enyhítését és a gazdasági problémák megoldását szolgálják.

Simicskó István azzal kezdte, hogy fontos Alaptörvény-módosítás van előttük, és tudják, hogy az Alaptörvény a jogállamiság alappillérre, ezért különös gonddal kell figyelni a módosítás tárgyára és céljára.

A KDNP frakcióvezető úgy látja, hogy a mostani javaslat indoklása korrekten kifejti a szándékot. Arról is beszélt, hogy az Alaptörvénynek stabilnak, kiszámíthatónak kell lennie, de a világ intenzíven és gyorsan változik. Simicskó István szerint arra kell törekedniük, hogy az ország védelme és biztonsága szempontjából legyen megfelelő felhatalmazás a biztonságot megteremtő feladat végzésére.

Nem lehet mindent parlamenti viták keretein végigvinni, amikor gyors reagálás szükséges.

A KDNP ezért egyetért a módosítás igényével és céljával, támogatni fogják azt. A megosztott vezérszónoki felszólalásban a szintén KDNP-s Vejkey Imre elmondta, hogy a szomszédban kitört háború a második világháború óta nem tapasztalt kihívásokat, humanitárius helyzetet eredményezett. Az új kihívásokra biztosítani kell a hatékony és gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Lukács László György rögtön az elején leszögezte, abban nem állnak vitában senkivel, hogy Magyarországnak az orosz agresszió miatt biztonsági fenyegetettsége van, és az sem kérdés, hogy ez hatással van Magyarország belső rendvédelmére, honvédelmére, valamint az élet minden szegmensére. A megfelelő eszközválasztásban viszont vitában állnak a kormánnyal.

Lukács László György a Jobbik vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizedik módosítását célzó javaslat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én

Lukács László György a Jobbik vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizedik módosítását célzó javaslat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jobbikos politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években volt már bevándorlás okozta válsághelyzet, aztán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet, most pedig jöhet a háború, vagy humanitárius katasztrófa miatt élesíthető veszélyhelyzet. Lukács László György feltette a kérdést:

Összességében szolgálja-e a veszélyhelyzetek megalapozottságát, a társadalom számára komolyan vehetőségét, ha túl sokszor rendelnek el valamit? Be tudja-e tölteni azt az elvárt súlyt, hogy az emberek érezzék és tudják, valóban más […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/10/varga-judit-elmagyarazta-hogy-miert-kell-modositani-az-alaptorvenyt-az-ellenzeket-nem-gyozte-meg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója

Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója

A cég álláspontja szerint a főváros érdekmúlásra hivatkozó elállása jogellenes. A kontraktus szerintük továbbra is …