2021. február 28., vasárnapMa Elemér napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.28. Elemér Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Vannak veszélyes vulkánok Magyarország környékén?

Hirdetés

Vannak veszélyes vulkánok Magyarország környékén?

Kedden beszámoltunk róla, hogy ismét kitört Szicíliában az Etna, a szigeten le kellett zárni Catania városának repülőterét. Az eseményt lávaömlés, több tíz kilométeres távolságban is hallható mély morajlás, valamint száz kilométerről is látható hamufelhő kísérte.

Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy az Etnához viszonyítva ez egy közepes méretű, egyébként két egymást követő robbanásos kitörés volt.

Rövid ideig 500-600 méteres magasságú lávaszökőkút emelkedett fel. Az elmúlt években nem voltak ekkora kitörései az Etnának, de még így sem nevezhetjük szokatlanul nagy eseménynek, ahogy váratlannak sem, mert az Etna egy folyamatosan aktív vulkán.

Ennél nagyobb kitörések 2011 és 2013 környékén voltak, akkor több kilométeres lávaszökőkutakat lehetett megfigyelni.

Hirdetés

Harangi kifejtette, hogy az Etna Európa legveszélyesebb vulkánjai közé tartozik, de a kutató szerint a “csúcsi területeken zajló kitörések” annyira nem veszélyesek, ahogy a mostani sem volt különösebben az.

Az Etna akkor válhat igazán veszélyessé, ha felhasad az oldala, mert az a rész már sokkal közelebb van a településekhez. Számítunk ilyen kitörésre is, de a csúcsi területeken látható aktivitás csökkenti az esélyét az oldal megnyílásának.

Európában Izlandon is találhatók veszélyes vulkánok, ahogy azt 2010-ben, az Eyjafjallajökull eseténél megtapasztalhattuk, az akkori esemény […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/21/vulkanok-etna-karpat-medence/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pusztító tűz a Balatonnál

Pusztító tűz a Balatonnál

Mintegy húsz hektáros területen ég a nádas Fonyód és Balatonfenyves között – látható a Csodálatos Balaton Facebook-videóján.  …