2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 400,00 Ft | USD: 383,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Van még valami, ami a Holdról is látszik: a pedagógushiány

Hirdetés

Van még valami, ami a Holdról is látszik: a pedagógushiány

Tanévzáró kerekasztal-beszélgetést tartott a Pedagógusok Szakszervezete szerdán, a 2021–2022-es tanév utolsó napján.

Az érdekvédők mellett a rendezvényen a fővárosi és vidéki oktatásban dolgozók, többek között pedagógusok, óvodapedagógusok, szakképzésben dolgozók mondták el, hogy szerintük melyek a legsúlyosabb gondok, miért hagyják el a pályát a kollégák, milyen jövő vár a diákokra.

A sajtónyilvános beszélgetésre meghívták a köznevelésért felelős belügyminisztert, Pintér Sándort, továbbá a szakképzésért felelős Csák János miniszert is, hogy „első kézből” ismerkedjenek meg az irányításuk alá tartozó terület mielőbbi döntést igénylő problémáival.

Bár a meghívókat több mint három héttel ezelőtt kiküldték, Pintér Sándor kedden jelezte, hogy más elfoglaltság miatt nem tud jelen lenni az eseményen, a szakszervezeti vezetők tájékoztatása szerint Csák János pedig „válaszra sem méltatta a meghívást”.

Hirdetés

„Rendkívül szomorúnak tartom, hogy 2022 júniusában a miniszterek még egy képviselőt sem küldtek a kerekasztal-beszélgetésre” – jelentette ki Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezetének alelnöke, aki hangsúlyozta, hogy a problémákról ettől függetlenül beszélni kell, a legnagyobb nehézségeket adatokkal szemléltette.

Mint mondta, közel 16 ezer pedagógus hiányzik a köznevelésből, ez a szám az alábbiak szerint oszlik el:

  • jelenleg mintegy 6000 óvodapedagógusra,
  • 8000 általános iskolai és gimnáziumi tanárra lenne szükség,
  • de már a nyugdíjas, ám még visszatanító pedagógusok száma is 1500-2000 körül mozog, így az ő pótlásukról is mihamarabb gondoskodni kel.

Így jön ki, hogy jelenleg Magyarországon 15 500 a betöltetlen állások száma – ez az összes pozíció mintegy 11 százaléka –, hasonlóra hazánkban a második világháború óta nem volt példa. Szintén beszédes adat, hogy a pedagógusok átlagéletkora 53 év, ami azt jelenti, hogy 12 év múlva a tanárok 50 százaléka nyugdíjba fog menni – ha az utánpótlás kérdése a következő években sem fog megoldódni.

Tóth Tünde, a Kőbányai Harmat Általános Iskola pályakezdő pedagógusa úgy véli, hogy a megoldást csak az jelentene, ha a béreket végre rendeznék, és azok nem a 2014-es minimálbérhez lennének igazítva.

Baranyai Klára, a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanára kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben csak lebeszélni tudja a diákjait arról, hogy tanárnak menjenek.

Bujdosó Sándor, Braxátor Marianna és dr. Baranyai Klára

Bujdosó Sándor, Braxátor Marianna és dr. Baranyai Klára

Fotó: Szollár Zsófi / Index

„Sorra mennek el a mi iskolánkból is pedagógusok, van, aki a három gyermekét nem tudja eltartani a fizetéséből, míg más a hitelét nem tudja törleszteni, de akad olyan is, aki egész egyszerűen a terhelést nem bírja” – mondta Baranyai Klára.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Európában nálunk a legmagasabb a tanítással lekötött munkaidő, ez 728 órát jelent egy évben, ami a tanárok egybehangzó véleménye szerint már-már „az egészségtelen kategória”, nem véletlen, hogy megnőtt a táppénz igénylések száma.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/15/tanarhiany-pedagogus-szakszervezet-evzaro-oktatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hajtóvadászat: egymás után törtek be egy budapesti üzletbe – videó

Két férfi július 1-én hajnalban berúgta egy VI. kerületben lévő üzlet bejárati ajtaját, majd ellopta …