2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Van, akik számára az anyák napja egy keserédes ünnep

Hirdetés

Van, akik számára az anyák napja egy keserédes ünnep

Magyarországon 1,8 millió gyermek él, közülük 23 ezren állami gondoskodásban, és további 140 ezret fenyeget az a veszély, hogy kiemelhetik családjából az életkörülményeik miatt. Hazánkban nagyjából 5300 nevelőszülő tevékenykedik, akiknek a száma a KSH adatai szerint nem növekszik, miközben a gondozásra szoruló gyerekeké igen, évente 5 ezren kerülnek be a rendszerbe. Az SOS Gyermekfalvak 300 gyermeknek ad biztonságos, szerető otthont, az ország 46 településén nevelőszülőknél. A családból kiemelt kiskorúak egy százaléka árva, a többségnek vannak szülei, akik szegénység, szenvedélybetegség és egyéb körülmények miatt nem alkalmasak a gyermeknevelésre, ők kerülnek be a nevelőszülői hálózatba. A szakemberek dolgoznak azon, hogy ha a szülők életkörülményei rendeződnek, a gyerek visszakerülhessen saját családjába, ami az esetek többségében azonban nem valósulhat meg. 

Akiknek fájdalmas az anyák napja

Tavaly szívszorító kampányban hívták fel erre a figyelmet, a családjukból kiemelt gyermekek üzentek édesanyjuknak: „Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!”; „Azt kívánom az anyukámnak, hogy bárcsak élne még!”; „Azt szeretem anyukámban, hogy kedves, azt nem szeretem anyukámban, hogy nincs itt velem!” – ilyen gondolatokat fogalmaztak meg abban a drámai fotósorozatban, amit anyák napjára készítettek az édesanyjuktól elszakított gyermekek. 

„Számukra az anyák napja nem felhőtlen ünnep, az iskolai, óvodai rendezvények számos sebet feltépnek, nevelőszülőink szerető jelenlétükkel próbálják részben betölteni ezt a hiányt. Ilyenkor beszélgetnek velük, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a traumákat, és biztosítják őket arról, hogy mellettük állnak. Az esetükben anyák napi rendezvényeken nagyrészt nem az édesanyjuk, hanem nevelőanyjuk vesz részt, ő veszik át az ajándékokat, virágot, rajzot. Ennek ellenére ösztönzik az édesanyával való kapcsolattartást, az esetleges, irántuk érzett harag, bánat leküzdését. Békés, Bács-Kiskun, Vas megyében, illetve Budapesten és környékén élnek nevelőszülőink, a helyi segítőink ez alkalomból szerveznek nekik ekkor kirándulásokat, egyéb programokat, tanácsadóink lelki támogatást nyújtanak nekik.

A családjukból kiemelt gyermekek felerősödött érzelmeket éreznek, amikor mindenki az iskolában, óvodában az édesanyjával együtt ünnepel, miközben sajátjukkal nehéz a kapcsolatuk, vagy nincsen. Ezek a fájdalmak együtt élnek velük, ezek életre szóló sebek, de nagyon értékelik, ha a nevelőszülő ekkor beszélget velük, és támogatásáról biztosítja őket. A tiszta ruha, a meleg étel és a biztonságos, szerető környezet mellett fontos, hogy meghallgassák őket, megértsék érzelmeiket 

Hirdetés

− mondta az Indexnek Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. Hozzátette: ez a nevelőszülő számára is nehéz lelkileg, de szakmai csapatuk támogatásával mindent megtesznek azért, hogy egészséges felnőtté váljon a velük élő gyermek, mindamellett, hogy a nevelőszülők fizikailag is annyira leterheltek, mint a magyar anyák többsége.

Túlterheltek a magyar anyák

Az SOS Gyermekfalvak idén az édesanyák leterheltségével kapcsolatban végzett felmérést anyák napja alkalmából, arról kérdezték meg a Magyarországon gyermeket nevelő nőket, hogy milyen szerepet töltenek be a családban, van-e segítségük a hétköznapokban. Az online kérdőívet honlapjukon és közösségi oldalukon keresztül közel ötszázan töltötték ki az ország minden megyéjéből. A webes elérhetősége miatt többségében magasabb iskolázottsági szintű, városokban élő nők adtak választ.

Kiderült, hogy az anyukák 84 százaléka úgy érzi, hogy nincs elég szabadideje, a válaszadók harmada szerint párjuk nem támogatja eléggé a gyermeknevelésben: 80 százalékban a nők járnak szülői értekezletre, 73 százalékban ők maradnak otthon, ha beteg a gyermek. Az apák a tanulásban segítenek inkább, 38 százalékban ők magyarázzák el a tananyagot otthon a gyereknek, vagy szállítják őket különórára, a családok 40 százaléka megosztja ezt a feladatot. Az anyák 6 százaléka állította azt, hogy egyedül kell minden otthoni teendőt megoldaniuk. A leterheltség csökkentésére a válaszadók harmada vont be külső segítséget: 64 százalékuk fizet a takarításért, minden második a gyerekfelügyelethez, minden ötödik a főzéshez kapott nagyszülői, rokoni vagy baráti segítséget. 

GettyImages-1298329769

Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary

A munkahelyen is nehézségekkel kell szembenézniük az anyáknak itthon, a gyedről visszatérve […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/01/neveloszulok-menekultek-anyak-napja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy mágus már januárban megjósolta Berki Krisztián halálát

Januárban a Metropolnak nyilatkozó Iszet Boszorkány Főpapnő és Mágus pontos jóslatot mondott a Berki Krisztián …