2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Vadat, halat és műtavat – ezt kínálja a vadászati világkiállítás

Hirdetés

Vadat, halat és műtavat – ezt kínálja a vadászati világkiállítás

„Lenyűgöző és grandiózus.” Ezekkel a szavakkal mutatta be a Hungexpón szombaton megnyíló Vadászati és Természetvédelmi Világkiállítás vendégfogadó attrakcióját, a gigantikus és épp ezért kissé bizarr szarvasfejet formázó agancsszobrot az esemény házigazdája, Kovács Zoltán államtitkár. A húsz napon át tartó budapesti esemény az elhangzott számok tükrében akár világviszonylatban is figyelemre méltó rendezvény lehet, mégsem éreztük a helyszínen azt a fajta megérintettséget, ami rögtön a vadásztársaságok oldalainak böngészésére sarkallt volna.

Nemcsak az volt brechti értelemben vett elidegenítő hatású, hogy a legnagyobb, húszezer négyzetméteres csarnokban néhány hete még a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson az iraki katolikus érsek beszélt az agyonlőtt hívek vértanúságáról, most meg már a vadgazdálkodásról tartanak ugyanitt kerekasztal-beszélgetést, hanem az a készültségi fok is, ami komoly kérdéseket vet fel arról, hogy holnapra valóban minden el tud-e készülni.

A „régen minden jobb volt” gondolatiság jegyében próbáltuk gyermekkorunk ikonikus filmjének, a Gyöngyvirágtól lombhullásig című Homoki Nagy István-alkotás felidézésével elkapni az őszi lombhullató erdők hangulatát, ám ez a kapaszkodó sem működött. 

A régi idők vadászatának nosztalgiáját az itt bemutatott, 1971-es budapesti vadászati világkiállítás képsorai foszlatták semmivé azokkal a kiábrándító fotókkal, amelyeken Hruscsov mint díszvendég parádézik szocialista kürtös vadászok sorfala előtt. 

Hirdetés

Vegyes érzéseink kisimítása érdekében egyébként mindent megtett Kovács Zoltán, aki csak úgy szórta az adatokat. A Kárpát-medencei vizes élővilágokat bemutató csarnokban található például az az egymillió literes üvegfalú műtó vagy inkább akvárium, amelyben e pavilon főszereplője, a viza látható. Ez annyiban kuriózum, hogy a magyar folyókban nem élnek. A műtóban úszkáló legnagyobb példány 116 kilós, és egy toktelepről származik, a román határ mellől érkezett. A kiállítás után a Tisza-tavi ökocentrumba kerülnek, amely Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. A virtuális világra rezonáló látogatók azonban találkozhatnak a száraz folyómedernél 3D-s halmodellekkel, amelyek a pikkelytől a belsőségekig mutatják be harminc különböző halfaj anatómiai különlegességeit.

A vadászatot történelmi kontextusba helyező csarnok a solymászatot középpontba állítva a reneszánsz idők megidézésével indít a visegrádi vár díszletei között. A megépített csűr most még üres, de holnaptól állítólag már itt lesz a összes ragadozómadár-faj egy-egy példánya, amellyel ma Magyarországon legálisan vadászni lehet. Ezeket a helyszínen reptetni is lehet. E csarnok tematikájához egy applikáció is tartozik, több mint 1400 adatcsomag, például meg lehet rajta nézni a különböző solymászati eszközöket és e madarakat bemutató filmeket.

A legszürreálisabb élmény vitán felül a trófeaterem, ahol a vadgazdálkodás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/24/vadat-halat-es-mutavat—ezt-kinalja-a-vadaszati-vilagkiallitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dobrev Klára az Elkxrtukról az Indexnek: A hazugság hazugság marad

Dobrev Klára az Elkxrtukról az Indexnek: A hazugság hazugság marad

Mindenképp szerettük volna hallani Dobrev Klára, Szilvásy György és Hann Endre véleményét a csütörtökön a …