2021. augusztus 3., keddMa Hermina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.03. Hermina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Uniós oltási igazolvány, az vajon mi?

Hirdetés

Uniós oltási igazolvány, az vajon mi?

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem kerül hivatalból kiállításra és megküldésre sem. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lépett életbe.

Magyarország július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós Covid-igazolással érkező  külföldieknek – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon, ahol lépésről lépésre bemutatják, hogy miként lehet az igazoláshoz jutni, valamint olvasható az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és az Országos Kórházi Főigazgatóság kiskokosa. Ebből gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat és a leghasznosabb kérdés-válaszokat.

Mi az uniós digitális Covid-igazolvány?

Hirdetés

Az uniós digitális Covid-igazolvány egy digitális és papír formátumban is elérhető ingyenes okmány, melynek segítségével az Európai Unió 27 tagállamán belül járványügyi korlátozások – például karantén – nélkül lehet utazni. Nem minősül úti okmánynak. 

Ki állítja ki az igazolványt?

A digitális igazolványt az EU tagállamai állítják ki. Egyes tagországok már korábban megkezdhették az okmány kiadását és használatát, az egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása tervezetten július 1-jén lépett életbe.

Milyen nyelvű?

Az igazolványt minden tagállamban a nemzeti nyelven és angolul állítják ki.

Van-e érvényességi ideje az igazolványnak?

Az érvényességi idő – a magyar védettségi igazolványhoz hasonlóan – csak a felgyógyulás alapján kiállított igazolvány esetében van.

Hogyan lehet mobiltelefonon használni?

A magyar védettségi igazolás elektronikus változata május eleje óta elérhető az EESZT Lakossági mobil applikáción keresztül. Ennek az applikációnak az új verziójával lehet elérni mobilon keresztül is az uniós digitális Covid igazolványokat. 

Használati útmutató

Töltse le digitálisan

Az igazolást legegyszerűbb elektronikus változatban letölteni. A koronavirus.gov.hu oldalán kérik az Európai Unión belül utazni szándékozókat, hogy lehetőleg ezt a módszert válasszák, így elkerülhetik a személyes ügyintézést.

Az EU kompatibilis elektronikus igazolás július 1-jétől a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető. Az ingyenesen elérhető mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az alkalmazások angol és magyar nyelven egyaránt használhatóak, az első belépéshez ügyfélkapus azonosítás szükséges. A korábban már letöltött alkalmazások automatikusan frissülnek a mobiltelefonokon.  A QR-kód ellenőrző Covid Control alkalmazások szintén elérhetőek mindkét alkalmazásáruházban.

Nyomtassa ki

Ugyancsak egyszerű módszer, ha az utazó az igazolást otthon kinyomtatja. Az igazolást tajszámmal rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portálján keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják. 

Kormányablakokban és a háziorvosnál is elérhető

Az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni. Felhívják a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális Covid oltási, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/20/covid-igazolas-eropai-unio-koronavirus-qr-kod-utazas-tagallamokeeszt-okf/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szerelmi bánatában gyújtogatni kezdett egy férfi Csepregen

Szerelmi bánatában gyújtogatni kezdett egy férfi Csepregen

A csepregi önkormányzati tűzoltóság egy hete számolt be arról, hogy a helyi hídépítéséhez használt anyagokat szándékosan …