2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ukrán katonai elemző: Nagyon dühösek vagyunk Magyarországra

Hirdetés

Ukrán katonai elemző: Nagyon dühösek vagyunk Magyarországra

Nagyon-nagyon dühösek vagyunk Magyarországra. Különösen azután, hogy blokkolta az Európai Unió Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatását – jelentette ki Mikola Sziruk katonai elemző az Aktualne nevű cseh lapnak adott nyilatkozatában.

A szakértő hozzátette: a helyzet nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek tűnik, ugyanis vannak a magyar politikában is olyanok, akik támogatják Kijevet; példaként említette Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt, aki nemrég az ukrán fővárosban járt Zdeněk Hřib prágai, Rafał Trzaskowski varsói és Matúš Vallo pozsonyi polgármesterrel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint aggódik az ukrajnai Kárpátalján élő magyar kisebbség jogaiért. De senki nem veszi el a magyarok jogait. Csak annyit kérnek tőlük, hogy tanuljanak meg ukránul, ahogy a horvátországi magyarok horvátul vagy a szlovákiai magyarok szlovákul. Ukrajnában most nagy a harag és a neheztelés Magyarországgal szemben

Hirdetés

– fejtette ki Mikola Sziruk.

Le a magyar jelképekkel

A katonai szakértő állításaival ellentétes hírek jelentek meg a kárpátaljai magyar sajtóban, már ami a kisebbségi jogokat illeti. Egy friss rendeletre hivatkozva ugyanis eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését.

A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arról, hogy távolítsák el az intézményeik épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

A HELYIEK ELMONDÁSA ALAPJÁN A RENDŐRSÉG FOLYAMATOSAN ELLENŐRZI, VISSZAKERÜLTEK-E A MAGYAR JELKÉPEK.

Azokról az épületekről pedig, amelyekről nem önszántukból vették le a zászlót, a hatóság éjszaka távolította el.

A történteket egyébként a magyar kormány sem hagyta szó nélkül. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Mint közösségi oldalán kifejtette: elvárják az ukrán vezetőktől, tegyenek meg mindent azért, hogy a háború ellenére a Kárpátalján meglévő stabilitást megőrizzék.

Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása

– vélekedett az államtitkár 

Vége lehet a magyar oktatásnak

Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a múlt évben több állami ellenőrzést is tartottak a Beregszászi járás iskoláiban, ahol nem voltak megelégedve az eredményekkel. Elmondása szerint 108 olyan iskolából, ahol az államnyelv mellett magyarul folyik az oktatás, 37 intézményben nincs olyan osztály, amelyben kizárólag ukránul tanítanának – írja a Kárpátalja.ma.

A lap emlékeztet, hogy a 2017 szeptemberében elfogadott oktatási törvény 7. cikkelye értelmében

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/20/haboru-oroszorszag-ukrajna-duh-harag-orban-viktor-karacsony-gergely-tamogatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Django elszabadult, hatalmas fogása volt az M1-esen

Django elszabadult, hatalmas fogása volt az M1-esen

A közlemény szerint a Bulgáriából Németországba tartó férfi autójának kárpitja alól kerültek elő a dohánytermékek. …