2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Újra és újra padlót fognak, a kórházakat beszippantotta az adósságspirál

Hirdetés

Újra és újra padlót fognak, a kórházakat beszippantotta az adósságspirál

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint az egyetemi, az egyházi és az állami egészségügyi intézmények össztartozása március végére már a 116 milliárd forintot is meghaladta. A kormány tavasszal döntött 63 milliárd forint térítéséről, júniusban pedig további 41 milliárd forint konszolidációról döntött, az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben is megjelent. Kiss Zsolt NEAK-főigazgató a június közepén tartott IME-konferencián úgy becsülte, hogy a hónap végére a kórházi adósságok az újabb állami térítés után is 50 milliárdnál fognak tartani, miközben az ellátórendszer működtetése havi 12-13 milliárd forintos többletkiadást jelent, ami havi 20 milliárdról mérséklődött, mióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) került a kórházak üzemeltetése. Mint fogalmazott,

a lehető legdrágább módszer a konszolidáció, a keletkezett költségek utólagos kifizetésével a kamatterhek is nőnek.

Velkey György, Dózsa Csaba, Kiss Zsolt, Sinkó Eszter, Pásztélyi Zsolt és Ivády Vilmos

Velkey György, Dózsa Csaba, Kiss Zsolt, Sinkó Eszter, Pásztélyi Zsolt és Ivády Vilmos

Hirdetés

Fotó: Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság

„Egy helyben topogunk”

Ivády Vilmos egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának mesteroktatója előadásában a magyar kórházak újratermelődő adósságkezelését úgy értékelte, hogy ebben nagyjából egy helyben topogunk.

Az irányító kórházaknál 2023-ban az adósságnövekedés trendje nem lassult, sőt emelkedett

‒ mutatott rá, hozzátéve: bár 2022-ben az átlagfinanszírozással sikerült kiegyenlíteni a tartozást, az idei évet már 63 milliárd forintos mínusszal kezdték az intézmények, ezt áprilisban szintén kiegyenlítette az állam. A 2024-es évet illetően elmondta, hogy bár az infrastruktúrát működtető KEF-hatás várhatóan 50 milliárddal mérsékli a tartozásokat, idén új rekord születhet a kórházi adósságokban.

Ha a becslések szerint halad a rendszer, akkor nagyságrendileg 184 milliárd forintról kell még gondoskodni, az OKFŐ által bekért kórházi becslések is ezt támasztják alá

– emelte ki, hozzátéve: a biankócsekk formájában történő finanszírozás folytatásának előnye, hogy testreszabottan kezelik az egyes kórházak költségeit, de ez fenntartja a negatív nemzetgazdasági hatásokat.

Elemzése alapján az előrehozott teljesítményfinanszírozásnál az jelenthetné a problémát, hogy a legjobbakét vagy átlagköltséget vegyenek alapul. A szakember szerint a jelenlegi ráfordítások térítésére az utólagos kiegyenlítés megfelelő lenne, de galibát okoz a beszállítóknál, és negatívan érinti a hatékonyságot. A menedzsment értékelésénél pedig nem meghatározó, hogy milyen gazdálkodást folytat az intézmény. Ivády Vilmos szerint a két módszert lenne érdemes ötvözni,

azaz időszakos konszolidációt alkalmazni szakmafedezeti szorzók alapján.

Az adósságok okai sokrétűek, intézményenként eltérőek, a külső okok, mint az infláció, illetve a gazdasági környezet is meghatározók.

Költségesebb ellátások

A szakközgazdász elemzésében kiemelte: nagyjából 100 milliárd forintos alulfinanszírozással működik most a rendszer. Egyes intézmények az átlagköltség alatt, mások afölött működnek. A kórházaknál az üzemgazdaságosság és a szakmaszerkezet is befolyásolja a kiadásokat és azok térítését. Amíg a patológia vagy a CT- és MR-vizsgálatok, a neurológia, a reumatológia, az invazív kardiológia vagy az onkológia többletet generál az intézményeknek, addig a sürgősségi, a krónikus- és járóbeteg-ellátással veszteséget könyvelnek el. A gyermekpszichiátria a legnagyobb adósságot felhalmozó terület, 62 százalékos mínuszt jelent egy kórháznak, a második a szülészet-nőgyógyászat, mínusz 38,53 százalékkal. Ami az üzemméretet illeti, a kisebb létszámmal működő szakmák kevésbé generálnak veszteséget, ugyanakkor a többfajta ellátási területet működtető intézmények a költségek átcsoportosításával kiegyenlítettebb gazdálkodást könyvelhetnek el.

Ivády Vilmos megemlítette, hogy a szolgáltatott adatokból úgy tűnik, sok helyen könyvelési problémák vannak, a menedzsmenthatás nem elhanyagolható tényező, ahogy az sem, hogy az intézmény javuló vagy romló trend után került a vezetése alá. Az általuk vizsgált 17 mintakórházból hatnál figyeltek meg kedvező menedzsmenthatást, és csak egynél mutatkozott romló tendencia, további hatnál találták emiatt vizsgálandónak a vezetőség felelősségét, másik öt intézménynél pedig a javuló tendencia miatt mérnék fel az irányítást.

Ivády Vilmos

Ivády Vilmos

Fotó: Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság

Külső okok 

A szakember összegezte: jelenleg ott tart a helyzet, hogy a 200 milliárdos éves hiányból 160 milliárd az alábbi külső okok következménye:

  • általános alulfinanszírozottság (átlagköltséget […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/28/egeszsegugy-korhazi-adossag-konszolidacio-betegellatas-finanszirozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …