2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Újra Budapest tulajdonába kerülhet a Fővárosi Csatornázási Művek

Hirdetés

Újra Budapest tulajdonába kerülhet a Fővárosi Csatornázási Művek

Városstratégiai szempontból kulcskérdés, és épp az energiaválság teszi nyilvánvalóvá, hogy a nagy közműszolgáltatók mindig akkor vannak legjobb kézben, ha a város kizárólagos tulajdonában vannak. Ezzel indokolta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hogy miért kívánja a főváros vezetése a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. tulajdonjogát teljes körűen visszaszerezni. (A Fővárosi Vízműveket ezért is nem adták el.)

Még 1997-ben köttetett az a privatizációs szerződés, amely a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. tulajdonosi körében 25 éves, kisebbségi tulajdonlást tett lehetővé a Générale des Eaux és a Berliner Wasser Betriebe konzorciumának.

Hirdetés

A cég részvényeinek 25 százalékát plusz egy szavazatot birtokló befektetői körrel kötött szerződés most járt le, így megnyílhat az út a Fővárosi Vízművel és az FCSM energiatermelést célzó szinergiáinak jobb kihasználása előtt. A főpolgármester-helyettes az ezt bejelentő háttérbeszélgetésen célként fogalmazta meg, hogy 2030-ra a fővárosi közszolgáltatások annyi energiát használjanak fel, amennyit meg is tudnak termelni.

Az 1997-es privatizációs szerződés rögzítette a visszavásárlási feltételeket, így a 16 milliárd 867 millió forintos (vissza)vételi árat is, amit a fővárosnak 2024 tavaszán kell kifizetnie. Maga az adásvétel lebonyolítására a cég 2022-es évi üzleti beszámolójának elkészítésével és elfogadásával zárulhat le. Ekkor kerülhetnek át a fővároshoz a menedzsmentjogok.

A Fővárosi Önkormányzat nincs könnyű pénzügyi helyzetben, egyáltalán nem tervezhető még a 2024-es év, így a város vezetése azzal számol, hogy a vételár az FCSM meglévő eredménytartalékából lesz kifizethető és nem igényel majd pótlólagos fővárosi forrásokat.

A tranzakció lezárásához szükséges […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/24/fcsm-privatizacio-visszavasarlas-reszvenyek-fovaros-kozmu-szolgaltatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Hétfőn sokfelé indul párás, ködös idővel a nap, és napközben is többfelé maradhat szürke az …