2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ujhelyi István szerint kényszerpálya vár a magyar uniós elnökségre

Hirdetés

Ujhelyi István szerint kényszerpálya vár a magyar uniós elnökségre

„Egyszerre rendkívül kiemelt és egyszerre rendkívül súlytalan időszakban kerül sor az uniós magyar elnökségre” – írta Ujhelyi István volt európai parlamenti képviselő Indexhez eljuttatott vasárnapi nyílt levelében.

A politikus, akit június elsejével az ENSZ szakosított turisztikai világszervezete (UN Tourism) nagykövetének neveztek ki – feladata az uniós intézményekkel való kapcsolattartás, illetve a szervezet brüsszeli állandó képviseletének működtetése lesz –, politikai szemtanúként a hétfőn kezdődő uniós magyar elnökség prioritásait és lehetőségeit elemezte.

Ujhelyi István 1993-ban lépett be az MSZP-be, 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő volt, 2014-től tíz éven át európai parlamenti képviselő. 2022 októberében lépett ki az MSZP-ből, az idei választáson nem állt rajthoz. Már korábban is rendkívüli nagykövete volt az ENSZ szakosított világszervezetének, a hivatalos státuszt az EP-képviselői mandátumának lejártával ajánlották fel neki.

Hirdetés

A mostani időszak egyszerre rendkívül kiemelt, ugyanis az európai választások után vagyunk, új időszak kezdődik az Unió életében – írta Ujhelyi István, hozzátette azonban, hogy most alakul meg az új Európai Parlament, és áll össze az új Európai Bizottság, ami miatt rendkívül súlytalan is lehet a magyar elnökség.

Egyszerre óriási figyelem lesz a következő hónapokban az európai politikán és annak vezetőin a politikus szerint, és egyszerre halkul majd el akaratlanul is a nagy zajban a magyar elnökség hangja.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy egyetlen ellenzéki EP-képviselőként vett részt az uniós elnökségre való felkészülés jegyében szervezett brüsszeli kerekasztalon, „most is és akkor is azt mondtam, hogy a soros magyar elnökség fél éve egy tökéletes alkalom arra, hogy Magyarország megmutassa a szebbik arcát is az európai közösségnek, hogy olyan témákat és ügyeket tegyünk a közös asztalra, ami számunkra nemzeti minimumot jelent” – fogalmazott.

Úgy látja azonban, hogy a kormány a következő hat hónapot sem „a nemzet és az európai közösség javára” akarja felhasználni, hanem saját politikai céljaira. „Épp az EU-ellenes »szabadságharc« miatt kerül majd így vagy úgy, de kényszerpályára a magyar elnökség is” – jelentette ki Ujhelyi István. A politikus tanulmányozta a magyar uniós elnökség munkaprogramját is.

„Azt kell, hogy mondjam önöknek, a közéletben a Fidesztől megtapasztalt abszurd EU-ellenes hőzöngés helyett ez az anyag legalább megpróbál tényleg szakmai alapon viszonyulni a feladathoz” – állapította meg.

Nem állítom, hogy nem maradt fontos és érdemi csomag a magyar elnökség asztalán, de a mi fél évünkben alapvetően két típusú dossziéval fogunk tudni foglalkozni: egyfelől a megállapodás hiányában évek óta álló, úgynevezett »beragadt« anyagokkal, amelyek esetében nem ígérkezik könnyűnek az áttörés, és a kompromisszum kialakítása, másrészt pedig a spanyol, illetve a belga elnökség számára prioritást nem jelentő, az elnökségi időszakok alatt le nem zárt, és így megörökölt dossziékkal

– írta Ujhelyi István. Ugyanakkor megjegyzi, hogy épp a vaskos szakpolitikai anyagok hiánya teszi lehetővé, hogy szakpolitika helyett tisztán politikai kérdéseket tegyen az asztalra a magyar elnökség. Azt, hogy ezt Európa „magányos ellenzékében miként lehet sikerre vinni, az önök fantáziájára bízom.”

<img id="kep_szerkfoto_image_57051075" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5705/57051/570510/57051075_95bb569afcfc7f2180c4bb5fa966e7e5_wm.jpg" loading="lazy" alt="Ujhelyi István felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én" data-image_width="727" data-image_height="484" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/30/ujhelyi-istvan-europai-unio-magyarorszag-soros-elnokseg-kormany-orban-viktor-miniszterelnok-elnokseg-europa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …