2021. február 25., csütörtökMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Újabb részletekre derült fény a Hableány katasztrófája ügyében

Hirdetés

Újabb részletekre derült fény a Hableány katasztrófája ügyében

Bár szakértők szerint a Hableány nem volt hajózásra alkalmas, nem vágott a Viking Sigyn elé – számol be a 2019. május 29-i dunai tömegszerencsétlenség ügyének újabb részleteiről az atv.hu

A büntetőper a tragédia kétéves évfordulóján folytatódik, előtte tanúként a dél-koreai túlélőket, és az elhunytak képviselőit is meghallgatják. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég képviselője, az ATV-nek elmondta,  a 27 ember halála azért következett be, mert a Viking Sigyn kapitánya nem figyelt. 

Nem vette észre. Azért, mert nem figyelt. Sajnos ilyen figyelmetlenség előfordul, és van olyan, hogy 28 ember halált okozza, és egy igen nagy kárt.

Bár a hajózási szakértők szerint a Viking Sigyn a tragédiát megelőző pillanatban utolérte a Hableányt, és a városnéző hajó keresztezte a szállodahajó útját, mégis mindkét fél részéről helyes volt az útvonal megválasztása. Szalma Botond szakértő az ATV Híradónak elmondta, hogy általa ismert adatok alapján a Viking Sigyn előzte meg a Hableányt, ráadásul szabálytalanul.

Hirdetés

A Hableány kiemelése 2019. június 11-én.

A Hableány kiemelése 2019. június 11-én.

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Tóth M. Gábor, a Viking kapitányát képviselő ügyvéd kiemelte, hogy a Hableánynak nem volt radarja, anélkül pedig nem lehet hajózni a Dunán. A tárgyalás során arra is rávilágított, a dél-koreai turistákat szállító hajó kis hajónak számít, jogi értelemben ugyanolyan nagy, mint a Viking Sigyn, ezért minimum háromfős személyzettel kellett volna kifutnia. A hajónak ezzel szemben kétfős személyzete volt.

Szalma Botond, hajózási szakértő azonban kétségbe vonja ennek a ténynek a jelentőségét.  Szerinte „marhaság” azt állítani, hogy ha hárman lettek volna, akkor látták volna a hajót. A Mahart korábbi vezetője úgy véli, minden részletet mérlegelni kell a jó döntés meghozatalához. 

Mint ismert, egy 35 fős dél-koreai turistacsoport kétfős magyar személyzettel utazott a Dunán a Hableány nevű városnéző hajón 2019. május 29-én, amikor este 9 óra 5 perckor  a Margit híd lábánál összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/20/hableany-viking-katasztrofa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sváby Andrást kínai vakcinával oltották be

Sváby Andrást kínai vakcinával oltották be

Kínai vakcinával oltották be Sváby András műsorvezetőt. A médiaszemélyiség erről a közösségi oldalán számolt be.  …