2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Újabb részletek a Balatonba fulladt testvérpárról

Hirdetés

Újabb részletek a Balatonba fulladt testvérpárról

Négygyermekes családapaként hogyan lehet egy ilyen helyzettel megbékélni?

Harmincéves pályafutásom alatt sok nehézséggel kellett már megbirkóznom, így pontosan tudom, hogy a munkánk sokszor nem végződik happy enddel. Mégis, vízimentőként már az is borzasztó érzés, ha egy gyermek holttestét kell kihúzni a vízből, hát még ha kettőét. Nem ezekért a napokért választottam ezt a szakmát, szeretnék felejteni.

Néhány óra alatt mindkét fiú holttestét megtalálták. Tud ez némi vigaszt nyújtani?

Bármennyire is fájó, lelkileg sokkal nagyobb megnyugvást ad az a szülőknek, ha rövidre zárul a keresés. Korábban ez a tevékenység akár napokig is elhúzódott, ez idő alatt a hozzátartozók nyilvánvalóan reménykednek valamiféle csodában, de a legtöbb hasonló helyzetben sajnos hiába. Búvárként is teljesen más egy már három-négy napja a vízben szétázott holttestet a partra cipelni, az ilyen látvány lelkileg nagyon megterhelő.

Hirdetés

A gyorsaság elsősorban a szonáros keresési módszernek köszönhető. Hogyan működik a gyakorlatban ez a berendezés?

A jeladó fejet a víz alá helyezzük és a hajóra rögzítjük. A készülék ekkor ultrahangot bocsát ki, a berendezés pedig ez alapján alkot képet. Hasonló elven működik, mint az orvosi ultrahang, amely mindannyiunk számára ismerős lehet. A kép alapján több szemszögből is betájoljuk, hogy nagyjából hol lehetnek, és ha már közeledünk, bójákat dobunk a vízbe, amellyel megjelöljük a területet. Ha már pontosan tudjuk, hol vannak, a búvár alámerül, és felhozza a holttestet. Korábban műszer híján hat-nyolc búvár órákon át tapogatott a vízben, különösen megnehezítette a dolgunkat, hogy a Balatonban, de úgy általában a magyar élővizekben nincs látótávolság, többek közt ezért is veszélyes mély vízbe menni. Egy alpesi tó kristálytiszta vizében jóval könnyebb dolgunk lenne. Fontos, hogy ha bárki holttestet lát a Balatonban, ne hagyja el a helyszínt, ha teheti, horgonnyal rögzítse a helyzetét, és adjon GPS-jelet. Továbbá haladéktalanul hívja a 112-t vagy a 1817-et.

Milyen tanulságot lehet levonni a hétvégi tragédiából?

Ismét kiderült, hogy nem lehet a prevenciót félvállról venni. A főszezonban be kell keményítenünk, és figyelmeztetni kell a strandolókat a veszélyekre, még akkor is, ha ezt sokan bántásnak veszik. A minap mentem egy kört a Balatonon, és legalább ötpercenként szembejött velem egy olyan szituáció, amiből simán tragédia lehetne. Kirívó eset volt például, amikor azt láttam, hogy két édesanya négy gyerekkel elsőfokú viharjelzés mellett a bóján kívül vízibiciklizik, mindezt úgy, hogy még az alig négyéves, úszni nem tudó gyereken sem volt mentőmellény.

Amikor figyelmeztettem őket, megsértődtek.

Sokak szerint éppen az ilyen esetek elkerülése miatt kellene szigorítani a jogszabályokon, noha a többség a mostaniakat sem ismeri. A Hajózási szabályzat szerint „vízen levő – közlekedő vagy veszteglő – csónakban tartózkodó, úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden személy köteles mentőmellényt viselni”.

A jogszabályokkal mi, vízimentők elégedettek vagyunk, a szigorításnak nincs értelme. Helyette inkább meg kell értetni az emberekkel, hogy ahogy télen sapkával, sállal, kabáttal védjük magunkat, úgy nyáron, a strandon is elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Hatalmas népszerűségnek örvend a SUP, amihez – bár tényleg vagány sport – nem véletlenül találták ki a bokapántot. Emellett ha megnézzük, a vízimentőkön, de még a tokiói olimpián vitorlázó Berecz Zsomboron is van mentőmellény, pedig elhihetjük, hogy jól tud úszni.

<img id="kep_szerkfoto_image_39153787" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/27/balaton-testverpar-fulladas-vizimentok-tragedia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Baksa-Soós János

Hosszú betegség után, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után meghalt Baksa-Soós János, választott nevén Január Herceg …