2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Hirdetés

Újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, Németországot és Luxemburgot, hogy maradéktalanul és helyesen ültessék át jogrendjükbe a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket bűncselekménnyé nyilvánító uniós jogszabályokat – olvasható a bizottság csütörtöki felszólító levelében, amelyben kötelezettségszegési eljárást indított a felsorolt országokkal szemben.

Mint írják, e három tagállam nemzeti jogszabályai nem ültetik át teljes körűen vagy pontosan a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra vonatkozó uniós szabályokat. E kerethatározat célja biztosítani, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet súlyos megnyilvánulásait, például az erőszakra vagy gyűlöletre való nyilvános uszítást uniószerte hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal sújtsák.

Németország és Magyarország jelenleg nem minősíti bűncselekménynek a gyűlöletbeszédnek a kerethatározatban említett konkrét formáját. Konkrétabban a magyar jogrend nem nyilvánítja bűncselekménynek a nemzetközi bűncselekmények nyilvános védelmezését, tagadását és súlyos banalizálását, míg a német jogrendszer nem minősíti bűncselekménynek e bűncselekmények nyilvános tagadását és súlyos banalizálását. Ezenfelül Magyarország és Luxemburg sem hozta meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a rasszista és idegengyűlölő gyűlölet-bűncselekményeket ténylegesen bűncselekménnyé nyilvánítsák

– olvasható a tájékoztatásban, amelyben az Európai Bizottság úgy ítéli, hogy a magyar jogi keret nem biztosítja, hogy a rasszista és idegengyűlölő indíték súlyosbító körülménynek minősüljön vagy hogy a nemzeti bíróságok az ilyen indítékot figyelembe vegyék az elkövetett bűncselekmények mérlegelésekor.

Hirdetés

A három tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket és orvosolja a bizottság által feltárt hiányosságokat. Ellenkező esetben a bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt bocsát ki.

Megjegyzik, hogy a bizottság már tíz tagállammal szemben indított kötelezettségszegési eljárást e jogi eszköz kapcsán, és a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépés jegyében folytatja e kerethatározat más tagállamokban megvalósuló átültetési intézkedéseinek vizsgálatát.

Ellenzik a melegellenességet

A bizottság arra is felszólította Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az LMBTIQ személyek megkülönböztetésmentességhez és a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapvető jogait.

A bizottság ma úgy határozott, hogy a következő szakaszba lépteti a Magyarországgal szemben amiatt indított kötelezettségszegési eljárást, mert egy LMBTIQ-tartalmú gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írta elő

– olvasható a tájékoztatásban, amelyben rögzítik, hogy a bizottság szerint Magyarország azáltal, hogy tájékoztatási kötelezettséget ír elő a „hagyományos nemi szerepektől” való eltérés tekintetében, korlátozza a szerzők és a könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát, indokolatlan, szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz, és helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat. 

Az Európai Bizottság 2021 júliusában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, miután az Országgyűlés június 15-én elfogadta azt a szabályozást, amelynek részeként módosították a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt. E szerint 

tilos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/02/kotelezettsegszegesi-eljaras-europai-bizottsag-magyarorszag-nemetorszag-luxemburg-fidesz-unios-jogszabaly-rasszizmus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évértékelővel rúghatja be a kampányt Orbán Viktor

Évértékelővel rúghatja be a kampányt Orbán Viktor

Áder János köztársasági elnök január 11-én tűzte ki a 2022-es választások időpontját, eszerint a választójoggal …