2023. szeptember 28., csütörtökMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2023.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Újabb front nyílt a kormány és a pedagógusok közötti harcban

Újabb front nyílt a kormány és a pedagógusok közötti harcban

Augusztus 4-ig lehet véleményezni a Belügyminisztérium által közzétett, tanév rendjéről szóló rendelettervezetet, amely a megjelenése óta bőven kapott hideget és meleget. Mint ismert, a kormány tavaly szeptemberben, tanév közben hozott egy olyan döntést, hogy az őszi szünet kárára, a rezsiszámlák lefaragása érdekében meghosszabbítja a téli szünetet.

Ezt a hagyományt vinnék tovább a döntéshozók a 2023/2024-es tanévben is, annyi különbséggel, hogy az őszi szünet megmaradna, cserébe viszont júniusban egy héttel tovább kellene iskolába járni, ami egyúttal rövidebb nyári szünetet is jelentene.

A tervezet szerint a tanítási szünetek az alábbiak szerint alakulnának:

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 20. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 28. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő) – A megszokottnál ez is hosszabb lenne.

Ugyancsak fontos információ, hogy a tanítás szeptember 1-jén pénteken kezdődne, ami ellen többen is felemelték a hangjukat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete  közleményben  fakadt ki a tanév rendjéről szóló rendelettervezetre, többek azt írták, hogy a péntekre eső első tanítási nem kedvez a kollégistáknak, akik így egy hétvégét elveszítenek, de a betervezett szünetekkel sem elégedettek.

Mit gondolnak a diákok?

Diákszervezeteket kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük a tanév rendjéről szóló tervezetről.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja lapunk megkeresésére elmondta: az első és egyik legfőbb problémájuk a tervezettel, hogy későn hozták nyilvánosságra, úgy vélik, azt nem egy, hanem inkább két hónappal iskolakezdés előtt kellene közzétenni, így a diákok és a tanárok is kényelmesebben tudnának tervezni.

A pénteki iskolakezdésre reagálva úgy fogalmazott, hogy „senkinek nem kedvez”, különösen nem a kollégistáknak, akiknek egy nap kedvéért kell felutazni, majd fordulhatnak is vissza, ha csak nem akarják elbukni az utolsó otthon töltött hétvégéjüket.

Ami a téli szünet meghosszabbítását illeti, álláspontunk szerint ez egy újabb önvallomás arról, hogy a kormány valójában képtelen felfűteni az iskolákat. Tavaly is megpróbálkoztak ezzel a koncepcióval, a végeredmény mégis az lett, hogy számos osztályteremben kabátokban ültek a tanórákon a diákok

– utalt az EDF tagja azokra a kellemetlen esetekre, amelyekről az Indexen is beszámoltunk.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/04/tanev-rendje-szunetek-diakok-belugyminiszterium-vita-rezsi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hol olcsóbb a bevásárlás, Brüsszelben vagy Magyarországon?

Hol olcsóbb a bevásárlás, Brüsszelben vagy Magyarországon?

„Most itt vagyok Belgiumban, ami ugye egy eléggé drága ország, és ahol a fizetések körülbelül …