2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Új utakon a haderőfejlesztés

Hirdetés

Új utakon a haderőfejlesztés

Az elmúlt évek katonai konfliktusai, háborúi jelentős változásokat hoztak a Magyar Honvédség fejlesztési terveivel kapcsolatosan, Magyarország pedig a vártnál korábban, már jövőre eléri a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, melynek számottevő része haderőfejlesztésre megy el. Nemrégiben átadták a gyulai Airbus-gyárat, augusztusra megérkeznek a Panzerhaubitze 2000-esek – mondta el a Portfolio-nak Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára. 

Más struktúrában kell gondolkodni

Maróth Gáspár egyebek mellett elmondta, amikor 2016-ban elkezdték a haderőfejlesztést, már látszott, új gondolati struktúrára kell ezt felépíteni. A legnagyobb kihívást a szervezet új feladatokhoz való igazítása jelentette. 

A magyar kormány stratégiája, hogy először szigetekben létrehozta az új think-tankeket, amelyek a honvédelmi- és haderőfejlesztés víziójáért, stratégia megalkotásáért feleltek. 

Most elérkezett az idő, hogy ismét a Honvédelmi Minisztériumba integráljunk mindent, és magát a minisztériumot is a honvédelmi- és haderőfejlesztési programhoz igazítsuk – mondta Maróth Gáspár.

Hirdetés

Az államtitkár kifejtette, szakmailag erős minisztérium nélkül nem lesz erős honvédség és nem lesz sikeres honvédelmi- és haderőfejlesztési program. A háború sok mindent megváltoztatott, Magyarország a béke rendezését sürgeti, és megítélése szerint az EU-nak is ebben kellene szerepet vállalni. A nyugati fegyverszállítások azonban épp az háború elhúzódását okozzák. 

Robusztus fejlesztések

Maróth Gáspár kitért arra, a jelenlegi védelmi költségvetés több mint 40 százalékát a haderő fejlesztésére fordítják. Békeidőben a honvédelmi kiadások 20-30 százalékát kell technológiai fejlesztésre fordítani. Miután egy teljesen lefegyverzett Magyar Honvédséget kell újjáépíteni, ezért nagy kihívás annak a meghatározása, hogy milyen forrásokat tudnak erre a célra fordítani. Ezért a honvédelmi költségvetésen belül jelenleg fajsúlyosabbak a technológiai fejlesztések.

A harckocsikkal, harcjárművekkel kapcsolatos program továbbra is robusztus eleme a magyar haderőfejlesztésnek, de […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/02/uj-utakon-a-haderofejlesztes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mit bámulsz, te hülye k.rva? – őrjöngő nő támadt rá egy tízéves kislányra a pécsi áruházban

A sokkoló esetről a lány édesanyja számolt be a pecsaktual oldalának. A kétgyermekes édesanya még …