2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Új korszak köszöntött be az érettségiben, hamarosan indul a pontszámítás

Hirdetés

Új korszak köszöntött be az érettségiben, hamarosan indul a pontszámítás

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint az írásbeli érettségik május 6. és 27. között tartott 16 vizsganapján 1161 helyszínen 112 700 diák adott számot a tudásáról. Másfél héttel később, június 5. és 12. között került sor az emelt szintű szóbeli vizsgákra 108 tárgyból 242 helyszínen 45 ezer diák részvételével. A középszintű szóbeli érettségik a diákok saját intézményében már június 17-én megkezdődtek, de július 3-ig még sokan izgulhatnak, mivel akkor zárul a 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszaka, és ezzel kezdetét veszi a pontszámítás.

Az összteljesítmény számít

A diákok a szóbelire már az írásbelin elért eredményeik tudatában érkeztek, mivel az intézmények lehetőséget nyújtottak számukra kijavított feladatlapjuk megtekintésére. Az adott tantárgyból az érdemjegyet a két vizsga összpontszámából számítják, közép- és emelt szinten eltérő százalékokat kell elérni a 3-ashoz, 4-eshez vagy 5-öshöz, viszont a minimumot mindkét vizsgánál a 25 százalék jelenti, azonban ha valaki az írásbelin nem ért el 12 százalékot, nem mehet szóbelizni, amit szintén ennyi százalékponttól vesznek teljesítettnek. Ha ezt valamelyik vizsgarészen nem sikerül abszolválni, a mentőövet a szeptemberi érettségi időszak jelenti.

Ilyen jegyet érnek az érettségin elért százalékpontok:

Hirdetés

   emelt szinten középszinten
jeles (5)60–100 százalék80–100 százalék
jó (4)47–59 százalék60–79 százalék
közepes (3)33–46 százalék40–59 százalék
elégséges (2)25–32 százalék25–39 százalék
elégtelen (1)0–24 százalék0–24 százalék

Mint korábban beszámoltunk róla, a pontozás ugyan a korábbi évekhez hasonlóan történik, az idei érettségin a 2020-tól bevezetett új Nemzeti alaptantervhez igazodva több változás lépett életbe, mivel a diákok az írásbeli vizsgarészen már túl vannak, most a szóbelit érintő újdonságokat foglaljuk össze.

Erre számíthatnak a szóbelizők

A magyarérettségin az eddigi hat kötelező életműtétel (Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, József Attila, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre) újabb írókkal, költőkkel bővült, felkerült a listára Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vörösmarty Mihály és Herczeg Ferenc is. Az irodalmi tudásra 25, a nyelvtani ismeretre 10 pont adható. Az olvasmányélmény bemutatásánál a szokásos módon:

 • a szövegértelmezés mellettyí
 • maximálisan plusz 15 ponttal a kifejezésmódot is értékelik,
 • és az erkölcsi, esztétikai, poétikai, retorikai, stilisztikai fogalmak használatát is.

Matematikaszóbelivel az számolhat, aki az írásbelin elérte ugyan a 12 százalékot, de a 25-öt már nem. Az Oktatási Hivatal oldalán közzétették az emelt szint tételeit, valamint pár mintatételt a középszintű szóbelihez. A digitális kultúra tantárgynál hasonló szabályok érvényesek, az eredményt szóbelivel 2-es fölé lehet emelni. Ez esetben a vizsgázók számától függően 10–20 közötti tételből lehet választani, amelyek tartalmilag az írásbeli vizsgát követik, 3 egyszerű definíció mellett 3 feladatot tartalmaznak.

 • Az önálló teljesítmény és a feladat logikus előadása már 10 százalékot (5 pontot) ér,
 • az elméleti kérdések összesen 15 pontot,
 • a 3 feladatra a legtöbb, 30 pontot lehet kapni.

Az új történelemérettséginél a matematikához hasonlóan inkább a témakörök változtak, a szerkezet, illetve a feladatok típusa nem tér el a korábbiaktól. A politikatörténeti témák aránya növekedett, míg az életmódtörténet visszaszorult, az emelt és középszint közötti kisebb átfedések megszűntek, utóbbinál a lexikai követelmények igazodnak a kerettantervhez. Jó hír a diákoknak, hogy ha sikerült a feladatot megérteni, már 4 pontról indul a felelet. Az értékelés szempontrendszere az alábbiak szerint épül fel középszinten:

 • A feladat megértése: 4 pont
 • Tájékozódás térben és időben: 6 pont
 • Kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása: 10 pont
 • Ismeretszerzés, források használata: 12 pont
 • Történelmi gondolkodás és történelmi ismeretek: 18 pont

A szóbeli biológia- és a kémiaérettségin az első rész a tételek bemutatásáról szól, majd a középiskolások eldönthetik, hogy gyakorlati feladatot vagy projektmunkát akarnak prezentálni.

 • A téma kifejtéséért 25 pont,
 • a projektmunkáért 20 pont […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/27/rangsor24-kozepiskola-kozepszintu-szobeli-erettsegi-pontszamitas-tovabbtanulas-felveteli/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

Talán senki sem gondolta volna, hogy 2024-ben Budapest történetének leghosszabb főpolgármester-választási kálváriájára kerül sor, és …