2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tusnádfürdő után, Dallas előtt: mire lehet számítani Orbán Viktortól?

Hirdetés

Tusnádfürdő után, Dallas előtt: mire lehet számítani Orbán Viktortól?

A CPAC (Conservative Political Action Conference, vagyis Konzervatív Politikai Akció Konferencia) egy majdnem 50 éves múltra visszatekintő rendezvény, az Amerikai Konzervatív Unió szervezte meg először 1974-ben. Hagyományosan az amerikai Republikánus Párt aktivistái számára egy közösségépítő esemény.

„Az elmúlt 15-20 évben a korábban bennfentes rendezvény egyre nyilvánosabbá és nagyobb szabásúvá vált, és ma a Republikánus Párt különböző belső csoportjainak ideológusai tartanak előadásokat” – mondta Rajnai Gergely az Indexnek.

A jövőbe enged betekintést

Az esemény fő jelentősége, hogy a republikánusok legelkötelezettebb tagjainak főbb ideológiai irányát meghatározza, így megállapítható, hogy milyen irányba tart a világ vezető országának egyik vezető pártja. Rajnai Gergely szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy az eseményen nem az átlagos jobboldali szavazók, hanem a legelkötelezettebb aktivisták gyűlnek össze.

„Az átlagos kampánybeszédeknél mélyebb, elméletileg megalapozottabb előadásokat halhatunk, másrészt a legtöbb előadó jobboldalibb, mint a legtöbb republikánus politikus, tehát az előadók nem tükrözik pontosan azt, hogy milyen is az amerikai konzervatív oldal jelenleg, sokkal inkább a jövőbe és az ideológiai alapokba enged betekintést a CPAC” – fejtette ki a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Hirdetés

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor meghívott vendégként beszédet mond a CPAC dallasi rendezvényén, Rajnai Gergely azt mondta: a magyar miniszterelnöknek régi célja az általa kialakított politikai-társadalmi-gazdasági modellt legalább részben mintaként más országokba exportálni, így feltehetően arról is beszélni fog, hogy milyen magyar politikai irányokat vél átültethetőnek az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor a szakértő szerint a hallgatóságot a magyar modell mellett leginkább Orbán Viktor nézetei érdeklik az orosz–-ukrán konfliktusról, így feltehetően erről is beszélni fog a miniszterelnök, már csak azért is, mert saját hosszú távú stratégiáját is elsősorban a nemzetközi mozgások alapján alakítja ki.

Ezért is fontos számára ez a megjelenés, mert a nemzetközi politika alakítójának szerepében mutathatja meg magát, márpedig már régóta szeretné formálni a nyugati politika irányát. Ráadásul Orbánnak fontos, hogy legyenek nemzetközi szövetségesei, hiszen most is tapasztalja, hogy a külföldi partneri kapcsolati hálója meggyengült, és ez jelentősen csökkenti a mozgásterét. Amennyiben amerikai szövetségeseket tud szerezni az előadásával, már sikeresnek érezheti ezt a fellépését

– fogalmazott Rajnai Gergely az Indexnek.

Az elemző hozzátette: a közönséget egyáltalán nem érdekli a magyar vagy az európai politika, csak az orosz–ukrán háború és az amerikai belpolitika, így feltehetően mindent ezen a szűrőn keresztül fog keretezni a miniszterelnök, egészen más lehet a hangnem, mint például a magyar közönségnek szánt tusnádfürdői beszéd esetén.

Mit látnak Magyarországban?

Májusban a Budapesten rendezett CPAC Hungary rendezvényen mondott beszédében Orbán Viktor 12 pontos politikai receptet ismertetett: a saját szabályaik szerint kell játszani, nemzeti konzervativizmus kell a belpolitikában, a nemzeti érdek irányítsa a külpolitikát, legyen saját média, le kell leplezni az ellenfél szándékait, „gazdaság, gazdaság, gazdaság”, nem szabad kiszorulni a politika szélére, minden nap olvasni kell, fontos a hit, barátokat és szövetségeseket kell keresni, továbbá közösségeket, illetve intézményeket kell építeni.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen ez a 12 pont az amerikai politikának, az amerikai konzervatívoknak, Rajnai Gergely azt mondta: Orbán Viktor 12 pontja elég általános ahhoz, hogy az amerikaiak is ráismerjenek a saját politikai problémáikra.

„Nincs például szó rezsicsökkentésről, de annál több a rendszerépítésről és a külpolitikáról. Ezen kívül a 12 pont tükrözi azt a szándékot, hogy enyhítse a róla kialakult radikális képet, ezért kerültek bele olyan pontok, mint az, hogy az ellenfélnek is kedvezzen a politika. Ilyen hangnemet magyar közönség előtt ritkán választ, de külföldön más percepciót próbál kialakítani magáról” – mondta az elemző.

Orbán Viktor a CPAC Hungary konferencián kiemelte: csak olyan gazdaságpolitikát szabad csinálni, ami a választópolgárok többségének hasznos.

Van is erről itt, Magyarországon egy mottónk: »Velünk még az is jól jár, aki nem ránk szavaz«

– jelentette ki a miniszterelnök. A 12 pontját felsorolva arról is beszélt, nem szabad kiszorulni a politika szélére, máskülönben a szavazók nagy részét távolítják el maguktól, és a végén veszítenek.

A kormányoldalhoz közeli Alapjogokért Központ (AK), amely szervezője volt a CPAC budapesti konferenciájának, egy júliusi közleményében üdvözölte, hogy a miniszterelnök felszólal a dallasi eseményen. Az AK közölte: Orbán Viktornak a budapesti CPAC-en elhangzott beszéde óriási visszhangot váltott ki világszerte a konzervatív táborban, az általa bemutatott 12 pont pedig rezonál a CPAC szellemiségével.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. Ezért tovább haladunk azon az úton, hogy megvalósítsuk a liberálisok rémálmát: a nemzeti erők nemzetközi összefogását” – fogalmazott a közleményben Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki szintén előadóként szerepel a dallasi konferencián.

Májusban interjút adott az Indexnek, és azt mondta: az, hogy az első európai CPAC-et Budapestre szervezték, „elismerése a magyar jobboldal elmúlt évtizedes ország- és közösségépítő politikai munkájának”.

„Ők ugyanazt a harcot vívják a szövetségi adminisztrációval, mint mi a brüsszeli bürokráciával: egy unió részesei, melynek központja egyre több és több tagállami kérdésbe akar beleszólni. Ráadásul a tendencia is hasonló: először csak szakpolitikai-gazdasági ügyek kerülnek terítékre, majd azokra épülve társadalompolitikai, végül kifejezetten ideológiai kérdések. Az elmúlt időszak nagyobb amerikai vitái a tagállamok és a Biden-kormányzat között például éppen a szülői jogokról szólnak – ez elég erősen rezonál a magyar gyermekvédelem ügyére. Látják Amerikában, de Európában is, hogy Magyarország most megint a nyugati civilizációt védi – csak most a Nyugatot éppen önmagától kell megmenteni” – <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/03/tusnadfurdo-utan-dallas-elott-mire-lehet-szamitani-orban-viktortol-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mit bámulsz, te hülye k.rva? – őrjöngő nő támadt rá egy tízéves kislányra a pécsi áruházban

A sokkoló esetről a lány édesanyja számolt be a pecsaktual oldalának. A kétgyermekes édesanya még …