2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Túl kevés a szakápoló a Pesti úti idősotthonban, állapította meg a kormányhivatali ellenőrzés

Túl kevés a szakápoló a Pesti úti idősotthonban, állapította meg a kormányhivatali ellenőrzés

A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott a Pesti úti idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és koronavírus-fertőzéshez – állapította meg Budapest Főváros Kormányhivatala az intézményben tartott rendkívüli ellenőrzésen.

A fővárosi kormányhivatal az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felidézte: a Pesti úti idősotthonban eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg.

Kiemelték: “az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is”.

Az ellenőrzésen megállapították, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápolói-gondozói létszám “súlyosan hiányos”, az elvárt 109 helyett csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezres létszámú intézményben.

A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt – ellenkező döntésig – új ellátott nem vehető fel az intézménybe – írták.

Emellett kötelezték az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja.

Az ellenőrzéseken szerzett tapasztalatokat és a hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztották. Az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttatták. Megállapításaikat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni – ismertette a fővárosi kormányhivatal.

A Magyar Honvédség katonái a főváros által fenntartott XVII. kerületi Pesti úti idősotthonban 2020. július 20-án amelyet megelőző intézkedésként újra fertőtlenítenek.

A Magyar Honvédség katonái a főváros által fenntartott XVII. kerületi Pesti úti idősotthonban 2020. július 20-án amelyet megelőző intézkedésként újra fertőtlenítenek.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Pesti úti idősotthonban kialakult fertőzésgócról régóta politikai vita folyik. A kormánypártok szerint Karácsony Gergely mint a fenntartó főváros főpolgármestere a felelős. Ő azt mondta, az állami hiányosságok (például, hogy a kórházakból teszt nélkül küldtek vissza idős lakókat az otthonba) játszottak főszerepet a fertőzésekben. Az ügyben több hatósági vizsgálat, egy konkrét haláleset miatt pedig <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/08/03/tul_keves_a_szakapolo_a_pesti_uti_idosotthonban_allapitotta_meg_a_kormanyhivatali_ellenorzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Benyújtotta a népszavazási kezdeményezését a DK az ingyenes tesztekről

Csütörtökön a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció, ahol Sebián-Petrovszki László pártigazgató …