2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tudós Superman lesz az újabb magyar űrhajós

Hirdetés

Tudós Superman lesz az újabb magyar űrhajós

Az Index információi szerint múlt pénteken az esti órákban dőlt el, hogy a 247 jelentkezőből ki az a négy szerencsés, aki megkezdheti csaknem egyéves űrhajóskiképzését. Ezt követően a négy aspiráns egyike kimehet a világűrbe, hogy különböző kísérleteket végezzen a Nemzetközi Űrállomáson. A négy űrhajósjelölt egyike Budapestről jött, hárman pedig vidéki megyeszékhelyekről származnak. Ketten Kelet-Magyarországról, illetve az Alföldről, a harmadik fiatalember pedig a Balaton mellől érkezett. Úgy tudjuk, hogy a négy jelölt nemcsak fizikailag alkalmas az űrutazásra, hanem mindannyian magasan képzettek, széles körben fedik le a természet- és orvostudományok alkalmazott ágait is: a neurológiától a villanyautókig, energiamérnökségtől a repülőprototípusokig.

Az Index úgy értesült, hogy a küldetés tudományos tartalmát elsősorban magyar kutatóintézetekben tanítják majd be a jelölteknek. Ezt követően az űrhajózást mint szakmát az Európai Űrügynökség (ESA) bázisain, illetve a NASA és ipari partnereinek texasi telepein sajátíthatja el a négy magyar fiatalember.

Hirdetés

A 2024 végén vagy 2025 elején megvalósuló űrutazással Magyarország lesz a tizedik ESA-tagállam, amely hivatásos űrhajóst küld a Nemzetközi Űrállomásra.

Vadászgépen tesztelték a jelölteket

A jelentkezők válogatása a legkülönfélébb helyeken zajlott. Az Európai Űrügynökség bázisán elsősorban a jelöltek pszichéjét, szellemi teljesítőképességét tesztelték. Kecskeméten a Magyar Honvédség vadászgépein mérték le a jelöltek fizikai teherbírását.

Ez rendkívül kemény megterhelést jelentett a fiatalembereknek, csoda, hogy kibírták

– mondta el az Indexnek egy neve elhallgatását kérő szakember. A magyar orvosi kutatóintézetek (Semmelweis Egyetem és a Magyar Energiatudományi Intézet) vizsgálták az űrhajósaspiránsok belső szerveinek tökéletes funkcióit, míg a magyar természettudományos kutatóintézetek a legkülönfélébb tudományos szakterületekhez való gyors alkalmazkodásukat tesztelték.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/06/urhajo-ferencz-orsolya-nasa-hunor-europai-urugynokseg-szijjarto-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …