2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tüdőgyógyászok tiltólistája

Hirdetés

Tüdőgyógyászok tiltólistája

Dr. Fényes Márta véleményét már megírtuk egy korábbi cikkünkben, amelyben a doktornő a sportoláskor szükséges maszkviselés mellett érvelt, mondván, hogy forszírozott légzéssel, maszk nélkül akár 5–10 méter távolságra is eljuthat a kifújt levegő és vele mindaz, ami abban van, vagyis adott esetben a Covid–19-vírus.

A tüdőgyógyász arra is figyelmeztetett, hogy sajnos van ennél mindennaposabb rizikófaktor, hiszen az utcán dohányzó emberek is veszélyeztetik a környezetükben élőket,

Hirdetés

mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti. A doktornő megfigyelését bárki alátámaszthatja, aki a nagyvárosokban jár-kel, és nap mint nap találkozik az irodaházak előtt, a villamos- és buszmegállók környékén, illetve a vegyesboltok előtt gondtalanul cigarettázókkal.

Egy másik tüdőgyógyász, Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa is megosztotta erről a gondolatait és a személyes tapasztalatait az Indexszel.

A doktornő úgy látja, hogy az embereknek a több mint egy éve tartó vírushelyzetben mostanra elfogyott a türelmük, lazítottak a fegyelmen, de a lehető legrosszabb időzítéssel, a járvány legsúlyosabb időszakában. Pedig a főorvos szerint most kellene igazán bezárkóznunk.

Mindennapos munkájában azt tapasztalja, hogy a megkezdett oltások megzavarták az embereket, hiszen a már beoltottak új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést, amihez képest még a vakcina nélküli időszak is jobb volt, amikor mindenki félt és bezárkózott.

Véleményem szerint az emberek viselkedését most a fegyelemnek kellene meghatároznia

– fogalmazott a doktornő, aki azt is hangsúlyozza, hogy természetesen bárki megszomjazhat, megéhezhet akár közterületen is, de azt javasolja, hogy aki így jár, és feltétlenül az utcán kell innia, ennie, az húzódjon félre, biztonságos távolságban a többi járókelőtől.

Dohányzás és az elmaradhatatlan kávé

Dr. Várdi Katalin tisztában van azzal, hogy a dohányzás azonkívül, hogy káros szenvedély és súlyos betegségek előidézője, egyfajta közösségi tevékenység is. Mégis úgy véli, hogy a dohányosoknak most változtatniuk kell a korábbi szokásaikon. Mint mondja, nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik. Vagyis […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/03/maszkviseles-koronavirus-covid-dohanyzas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Civil szervezetek oltási kampányt indítottak a romák számára

Civil szervezetek oltási kampányt indítottak a romák számára

Civil szervezetek „Oltass, hogy élhess!” címmel indítottak kampányt a  romák számára.  Közleményükben azt írták: tapasztalataik …