2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Trianon-évforduló: A magyar nemzet köszöni szépen, jól van

Hirdetés

Trianon-évforduló: A magyar nemzet köszöni szépen, jól van

A magyar nemzet megmaradt, azok, akiket elszakítottak tőlünk fizikai valójukban, lélekben mindig is velünk maradtak − mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közszolgálati rádió reggeli műsorában a trianoni békediktátum 101. évfordulójára emlékezve. Mint mondta: van egy nagy nemzet, amely messze túlnyúlik az országhatárokon. És ennek a lelki közösségnek a megőrzése mégis csak sikerült.

Országszerte emlékeztek az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulójára. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló 2010. évi XLV. törvény kimondta: a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

11 évvel ezelőtt a nemzeti összetartozás napjáról elfogadott törvény azt a lehetőséget kínálta, hogy ha meg tudjuk őrizni a nemzet egységét, akkor aranytartalékként tekinthetünk a határon túli magyarságra

− erről már Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt egy nyíregyházi rendezvényen, amelyen felavatták, megkoszorúzták a Nemzeti Összetartozás Emlékművét, a nyíregyházi kötődésű Makoldi Sándor szobrászművész alkotását.

Hirdetés

Mindszenten is megemlékeztek a békeszerződés 101. évfordulójáról, ahol Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke is jelen volt. Szerinte a szabadság, az önrendelkezés, a nemzeti összetartozás és a hit kulcsfontosságúak, mert nemcsak megtartották ezer éven át a magyarságot, hanem segítettek abban is, hogy lélekben kitörjünk a ránk kényszerített trianoni rabságból.

Rétvári Bence Kecskeméten tartott megemlékezésen szólalt fel. Az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára úgy gondolja, ezen a napon nem csak gyászolni kell, hanem hanem arra is emlékezni kell, hogy a magyar mára a Kárpát-medence legerősebb nemzetévé vált népességben, gazdasági és haderőben, kultúrában is.

Az évfordulóra Kásler Miklós közösségi oldalán videóban emlékezett. Mint mondta, a magyar nemzet egységgé forrt össze az évszázadok folyamán, „beleértve mindenkit, aki ezt a szellemiséget, ezt az életszemléletet és életformát elfogadta”. Kiemelte:

Magyarországot a történelem viharai többször megtépázták, de ezekre a hagyományokra, előzményekre támaszkodva Magyarország ismét és ismét feltámadt.

Szintén közösségi oldalán emlékezett Trianonra Hidvéghi Balázs. Videójában elmondta: a nemzeti összetartozás napja „rólunk szól, minden magyarról, mert mi mindig magyarok maradunk, összetartozunk, egymásba kapaszkodunk és mindig felállunk a bajból”.

Tragédia történt 101 évvel ezelőtt, de túléltük és a magyar nemzet köszöni szépen, jól van − mondta Kövér László a Hír TV műsorában.

Ritkaságszámba megy, hogy egy ilyen módon megnyomorítani próbált nemzet 101 év után köszöni szépen jól van, túlélt több birodalmat, és most ismét úgy nézhet a jövőbe, hogy valójában a történelem következő, szép lapjait fogja írni

− tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

Közleményükben az MSZP kiemelte, hogy Trianon nemzeti sorstragédia, de ennek kimondása nem elég, alakítani kell a jelent és a jövőt, ehhez pedig a magyarság és az európaiság ügyének összekapcsolása a helyes út. Mint írták, az MSZP kiáll a kettős állampolgárok szavazati joga mellett, de a szavazati jogukat meg kell tölteni tartalommal.

A Magyar Liberális Párt szerint a magyar emberek érdeke határon innen és túl is az, hogy az Európai Unió még egységesebbé […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/04/trianon-nemzeti-osszetartozas-napja-emlekezes-evfordulo-orban-viktor-kover-laszlo-kasler-miklos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Immár pocsolyameleg a Balaton, majdnem 29 fokos

Immár pocsolyameleg a Balaton, majdnem 29 fokos

Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize – tájékoztatta …