2020. november 27., péntekMa Virgil napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.27. Virgil Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Töredékét kapja a bérének sok táppénzre kényszerülő egészségügyis

Hirdetés

Töredékét kapja a bérének sok táppénzre kényszerülő egészségügyis

Hónapok óta tart itthon is a koronavírus-járvány, és hetek óta azt is tudni lehet, hogy jelentősen nő majd az egészségügyi dolgozók igénybevétele, azt azonban a mai napig nem sikerült elérni, hogy ne csökkenjen érdemben a fizetésük, ha kiesnének a munkából. 

A többség ugyanúgy 60 százalékos táppénzt kap a keresőképtelensége idejére, mint mindenki más. 

Hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara még áprilisban kérte, hogy a veszélyhelyzet idejére a kormány rendeletben írja elő: ha egészségügyi dolgozó Covid–19 megbetegedés gyanúja miatt vagy kontaktként karanténba kerül, arra az időre 100 százalék táppénz illesse meg, függetlenül a Covid19-fertőzést igazoló tesztek eredményétől és attól, hogy otthon vagy kórházban kezelik.

Most ugyan van már lehetőség arra, hogy ezt a 100 százalékos táppénzt az orvosok és az ápolók megkapják, de ezt egyrészt  utólag kérvényezni kell, mert csak foglalkozási megbetegedés esetén él ez a lehetőség. Másrészt  a 100 százalékos táppénz is csak az alapbérre vonatkozik, ami jóval kevesebb, mint amit havonta egy egészségügyi dolgozó a különféle pótlékokkal és juttatásokkal megkeresnek. Főleg, hogy az összeg napi bruttó 10 700 forintban van maximalizálva – jelezte a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke, Dénes Tamás. Az egészségügyi dolgozókra vonatkozó szabályok is szigorúbbak, hiszen míg a legtöbben 10 nap karantén után visszamehetnek dolgozni, addig egy egészségügyi dolgozó csak két negatív teszt vagy 21 nap karantén után vehet részt újra a betegellátásban.

A Reszasz elnöke szerint a helyzet azért is érthetetlen, mert Kásler Miklós miniszter még júliusban levelet írt a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetőjének, hogy az hívja fel a kórházigazgatók figyelmét: távolléti díjat fizessenek a munkából a Covid19 miatt kieső dolgozóiknak, ha fizetés nélküli szabadságon töltik a karantént. Ha pedig betegállományba mennek, akkor a táppénzük összegét egészítsék ki a távolléti díj összegére, ami az elmúlt hat hónap keresetének átlaga, vagyis tulajdonképpen a dolgozó teljes fizetése. 

Ehhez képest, mondta Dénes Tamás, alig akad olyan magyarországi kórház, ahol így járnak el – ismeretei szerint az Országos Onkológiai Intézetben, a Szent János és az Uzsoki utcai Kórházban igen –, holott elvileg ezt a gesztust a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/13/toredeket_kapja_a_berenek_sok_tappenzre_kenyszerulo_egeszsegugyis/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már majdnem kész a világszínvonalú szegedi biobank

Már majdnem kész a világszínvonalú szegedi biobank

Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint …