2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Tordai Bence már menekül is” – beszólásokkal kezdték a hetet a parlamentben

Hirdetés

„Tordai Bence már menekül is” – beszólásokkal kezdték a hetet a parlamentben

Csárdi Antal, az LMP képviselője azzal kezdte a napirend előtti felszólalásokat, hogy érdemes lenne reagálni a Rétvári Bence államtitkár által elmondott „sok részben valótlan állításokra”, de azt gondolja, hogy tökéletes válasz, amit a pedagógusok szakszervezetei a hétvégén kiadtak sajtóközleményben. A politikus felolvasta ezt a sajtóközleményt, annak reményében, hogy „a valóság talajára” vigyék a vitát. A közleményről itt számoltunk be.

Válaszában Rétvári Bence közölte, azt várta, hogy önálló gondolata is lesz Csárdi Antalnak, de hiába. Az államtitkár szerint nem nagyon volt olyan időszak az elmúlt évtizedekben, amikor annyi egyeztetés történt az oktatásban, mint az elmúlt hónapokban, kikérték a pedagógusok véleményét, volt szülői konzultáció, valamint összehívták több száz iskola vezetőjét, a diáktanáccsal is egyeztettek.

Ezzel szemben a baloldal azt kínálta a pedagógusoknak, hogy „csökken a fizetésed, megszűnik a munkahelyed, fizetni kell a képzésért”. Rétvári Bence a pedagógus-szakszervezetekről elmondta, a legnagyobbnak 23 ezer tagja volt pár éve, ebből 9 ezer maradt.

Ez lehet, pont azért van, mert nem az érdekképviseletet érzik, hanem azt, mintha pártközleményeket adnának ki szakszervezeti fejléccel

Hirdetés

– jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: a szakszervezeteknek a reprezentativitási küszöb alá csökkent a tagságuk.

Rétvári Bence végül leszögezte, a kormány pedagógusbér-emelést szeretne, az ellenzéktől azt kérik, hogy ezt ne akadályozzák Brüsszelben.

A diákok könnygázt, tonfát, gumibotot kaptak

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezető-helyettese arról beszélt: sokan gondolkodnak azon, hogy mi különbözteti meg a Fideszt a tisztességes jó szándékú emberektől, hogyan fordulhat elő, hogy gyermekeket bántalmaznak a Karmelita előtt. Tordai Bence szerint két politikai modell létezik, az egyik a normális – és ezt követi pártja is –, amelyik víziót fogalmaz meg, kijelöli a célokat, leküzdi az akadályokat, és adott esetben le tudja győzni önmagát is. A politikus azt mondta, hogy 2002-ben ezzel a modellel próbálkozott a Fidesz is. Továbbá azt is kijelentette, hogy a Párbeszéd önazonos volt, amikor a párt politikusai egymást segítve szombaton körbefutották a Balatont.

A másik modell, a fideszes modell, amelyik a folyamatos harcról szól; Orbán Viktor természetéhez kell fordulni a megértéséhez. Tordai Bence azt mondta a kormányfőről, hogy elsősorban a győzelemre megy, „inkább lábra, mint labdára”.

Orbán Viktor nem szeret és nem képes veszíteni, a szabályokat is átírja menet közben, utólag

– jelentette ki az ellenzéki politikus.

Tordai Bence szerint a „nácivá vált” Carl Schmitt politikafilozófiáját követi a Fidesz, ami a „mi” és „ők” meghatározásáról szól, a köztük lévő háborúról, amelyben minden megengedett. Ebből következik az is, hogy a Fidesznek a Mi Hazánk a stratégiai szövetségese, illetve az is, hogy a szélsőjobbos terroristát, Budaházy Györgyöt szabadon engedték, miközben bebörtönöztek egy ártatlan embert, mert állítólag antifasiszta. Azt is a kormány szemére vetette, hogy vígan tarthatott az európai szélsőjobboldal rendezvényt a hétvégén Magyarországon, ellenük nem vetették be a karhatalmi szerveket, de a diákok ellen igen, „könnygázt, tonfát, gumibotot kaptak” – tette hozzá.

Orbán Viktor győzni szeretne

Dömötör Csaba miniszterhelyettes, államtitkár válaszában hangsúlyozta: a Balatont körbefutni egy komoly teljesítmény, gratulál ehhez, önmagában ez nagy dolog, nem akarja „elcinikuskodni”, hogy ez a Párbeszéd első önálló teljesítménye.

A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta: mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, nem volt ez mindig így. 2006-ban rá is lőhettek az emberekre, kormánypárti politikusok is azzal nézhettek szembe, hogy akár ki is lőhetik a szemüket, a felelősöket meg még ki is tüntették. Ha Tordai Bence azt mondaná, hogy ezekhez semmi köze, az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a felelősökkel indultak együtt a választáson.

Ami a szélsőjobboldali radikális mozgalmakat illeti, Dömötör Csaba azt mondta: ugyanezeket a mondatokat hallották néhány éve, amikor a Jobbikról volt szó, de egy kis idő eltelt, és összefogtak velük. Dömötör Csaba arról is beszélt: a Jobbik mostani elnöke (Gyöngyösi Márton) korábban azt mondta, hogy össze kéne írni a zsidó honfitársainkat, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Az államtitkár felidézte, hogy akkor tömött sorokban tüntettek a Jobbik ellen, majd mégis közös listán indultak vele az ellenzéki pártok a 2022-es választáson.

Dömötör Csaba kijelentette: azt meg tudja erősíteni, hogy Orbán Viktor győzni szeretne, és azt szeretné, ha ennek az időszaknak Magyarország a győztese lenne. Ez azt jelenti, hogy legyen stabil a gazdasági növekedés, a családok minden támogatást kapjanak meg, a legidősebb korosztály kapjon támogatást, erősödjön meg a magyar tulajdon, és legyen végre vége a háborúnak.

„Valahol éppen a kaviárját eszi a dollárjából”

Toroczkai László úgy látja, hiába készül olyan témákkal, mint a víziszárnyas-ágazat problémái, „a Fidesz, illetve a balliberális globalista ügynökpártok gondoskodnak arról, hogy legyen okom eltérni az előre tervezett felszólalásomtól”.

Tordai Bence már menekül is, a demokratikus párbeszédnek sem híve, csak a hátát látom, de felteszem neki a kérdést. Hogyan beszélhet a cigányság integrációjáról, a bevándorlásról, addig, amíg Budán az úri negyedben építi a házát, és nem Ózdon? Egy egyfajta fordított rasszizmus a részéről

– fogalmazott a Mi Hazánk elnöke, hozzátéve: már csak Tordai Bence poharának beszélhet, „elmegy valami úri negyedbe enni, valahol éppen a kaviárját eszi a dollárjából”.

Toroczkai László szerint olyan, mintha a kormány – ebben is erősen vitatkozik Tordai Bencével – nem a szélsőjobboldalnak, hanem a balliberális globalista oldalnak tenne szívességet. „Mivel magyarázható az, hogy a kordonokat még mindig nem viszik el a Karmelita elől?” – tette fel a kérdést a politikus, aki nem az építkezés területét védő kordonokról beszélt, hanem az amellett lévőkről, „színpadot ácsolnak Hadházy Ákosnak és a momentumos képviselőknek ezekkel a kordonokkal”.

A Mi Hazánk frakcióvezetője kitért arra is, hogy a European Fight Night küzdősportrendezvényre több száz rendőrt vezényeltek ki, „a szélsőbaloldali terroristák napokig szabadon terrorizálhatták a magyarokat Budapest utcáin, míg az úgynevezett szélsőjobboldal egy zárt körű sportgálát tartott, ahol nem magyarokat akartak megtámadni, hanem egymással akartak sportolni”.

Válaszában Rétvári Bence hangsúlyozta, a magyar emberek békében és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/08/orszaggyules-parlament-fidesz-kdnp-ellenzek-vita-oktatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabó Tímea kiakadt az ATV-re, a csatorna szerint a politikus ellenük uszít

Szabó Tímea kiakadt az ATV-re, a csatorna szerint a politikus ellenük uszít

Szabó Tímea hivatalos Facebook-oldalán fejtette ki a véleményét az ATV csütörtök esti műsorában való szereplésével …