2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Több tízmilliót pótdíjazott össze a főváros egy áruház előtti parkolón

Több tízmilliót pótdíjazott össze a főváros egy áruház előtti parkolón

Akaratán kívül is könnyen belefuthat egy kövér pótdíjazásba, aki helyismeret nélkül, rutinból kanyarodik a Lidl, a Rossmann és a Pepco előtt a Váci út 201. számnál lévő parkolóba. Az általános tapasztalatok szerint a nagy kereskedelmi láncok áruházai mellett ingyenesen lehet megállni az autókkal. Ez a hiedelem pedig nagyon jó bevételi forrást jelent a terület tulajdonosának, ebben az esetben a Fővárosi Önkormányzatnak. A szóban forgó terület ugyanis közterület, egészen pontosan díjfizetéshez kötött várakozási övezet. A területen reggel 8 és délután 6 óra között a kerület parkolóőrei meg is büntetik az érvényes jegy nélküli, nem kellően körültekintő autósokat.

Az már egy közérdekű adatigénylésből derült ki, hogy az áruházláncok és a főváros között évek óta fennálló rendezetlen helyzet kifejezetten jól jövedelmez a terület tulajdonosának.

2018 óta idén augusztusig az innen befolyó büntetési tételek több mint 24,3 millió forinttal gazdagították a Fővárosi Önkormányzatot. Mindez úgy jöhetett létre, hogy a Covid miatt 2020 és 2021 egyes időszakaiban Budapest egész területén ingyenes volt a parkolás. Ugyanakkor a parkolás 175 forintos óradíját 2022 szeptemberében 450 forintra emelték meg. 

A megtévesztő helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy majdnem 7500 esetben pótdíjazták az autók tulajdonosait, illetve üzembentartóit. Jogosnak tűnhet azonban az a felvetés is, hogy amennyiben a főváros kivenné a fizetőövezetből a  területet, akkor csúcsidőben a Lidl, a Rossmann és a Pepco vásárlói sem találnának helyet. Megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy van-e az üzletekkel közösen kialakított, a helyzet rendezését célzó koncepciójuk – például a terület egy részének eladása vagy bérbe adása. Ha megérkezik a válasz, bővítjük cikkünket.

Kétségtelen, hogy a parkolónál jegykiadó automata található, és a Lidl is tájékoztatja a vásárlókat, hogy a parkolásért fizetni kell. Ezt az áruház homlokzatán, a bevásárlókocsik tárolójánál és oszlopokra szerelt figyelemfelkeltő táblákon is jelzik. A helyzet fonákságát azonban az áruházláncnál is érzékelik, erre utal legalábbis, hogy az automatánál vagy mobilparkolással fizetett önkormányzati parkolásért a Lidl a vásárlást követően 500 forintos kupont ad az üzletükbe érkezőknek, amit a vásárló a következő vásárlás során válthat be 5000 forint feletti vásárlás esetén. (Erre kizárólag a Váci út 201. szám alatti áruházban van lehetősége.)

A pótdíjazási adatokat közlő XIII. kerületi közszolgáltató zrt. az ügyben azt hangsúlyozta, hogy már évekkel a Lidl megnyitása előtt is fizetős zónába tartozott a terület, és egyedi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/22/lidl-parkolo-potdij-automata-fizetes-budapest-birsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Meggyilkoltak egy férfit Csepelen

A volt csepeli kenyérgyárnál kaszált füvet egy munkás szeptember 16-án, amikor megtalált egy bomló holttestet. …