2021. augusztus 2., hétfőMa Boglárka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Boglárka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tizenegy év alatt eljutottunk oda, hogy a kormány emojikkal üzenjen az embereknek

Hirdetés

Tizenegy év alatt eljutottunk oda, hogy a kormány emojikkal üzenjen az embereknek

Talán kikopott a közéleti emlékezetből, de már 2005-ben megszületett minden nemzeti konzultáció ősatyja. Orbán Viktor, az akkor ellenzéki Fidesz elnöke, hetedik évértékelő beszédében, a fővárosi Körcsarnokban feltette a kérdést:

Mit kell csinálni holnap, hogy a dolgok megváltozzanak? Tegyük lehetővé, hogy 2005 legyen a nemzeti konzultáció éve.

A deklarált cél az volt, hogy kapcsolatot teremtsenek a politika és az emberek között. A későbbi konzultációkkal ellentétben nem volt konkrét téma, bármiről lehetett panaszkodni, vagy javaslatokat megfogalmazni. Létrejött a Nemzeti Konzultációs Testület, hónapokon keresztül rendezvényeken, kérdőíveken és telefonon futott a kampány.


Orbán Viktor a Fidesz  Magyar Polgári Szövetség elnöke beszél a nemzeti konzultáció szombathelyi állomásán a Sugár úti Sportcsarnokban 2005. július 2-án


10

Orbán Viktor a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke beszél a nemzeti konzultáció szombathelyi állomásán a Sugár úti Sportcsarnokban 2005. július 2-ánGaléria: Nemzeti konzultációs plakátok(Fotó: Czika László / MTI)

2010-től kihagyhatatlan

A NER hajnalán indított, 2010 szeptemberi kérdőívet túlzás lenne nemzeti konzultációnak nevezni, nem össztársadalmi kampány volt, kizárólag a nyugdíjasokat szólították meg. Arra kérték őket, hogy jellemezzék a saját életkörülményeiket, válasszák ki azokat az intézkedéseket, amelyekkel egyetértenek, nevezzék meg az idősek három legfőbb problémáját, és azt is megmondhatták, hogy mi a kormány legfontosabb teendője az éppen aktuális helyzetben.

Állampolgári kérdőív az Alaptörvényről

Ezzel címmel jött a folytatás 2011-ben. Adta magát a diskurzus, az új alkotmány tartalmára vonatkozó elképzelések sorjáztak, itt már majdnem az összes kérdés úgy indult, hogy „vannak, akik azt javasolják, hogy”, a második részükben pedig helyet kapott az ellenvélemény is „mások szerint” felütéssel.

A gyerekek szavazati jogának gyakorlása is kérdés volt:

Vannak, akik azt javasolják, hogy azok a szülők, akik kiskorú gyermeket nevelnek, az új magyar alkotmány értelmében valamilyen módon gyakorolhassák gyermekük szavazati jogát. Ön mit gondol?

Ezt egyébként a válaszadók 74 százaléka elutasította.

A 12+1 kérdés érintette az állampolgári jogokat és kötelezettségeket, az állam eladósodását, a közös értékeket (a család, a rend, az otthon, a munka, az egészség), a gyermeknevelés költségeit, a közbeszerzéseket, a határon túli magyarságot, a természeti sokféleséget, a termőföldet és vízkészletet, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását, és azt is, hogy a parlamenti vizsgálóbizottságok előtt büntetés terhe mellett legyen kötelező a megjelenés. A plusz egyben személyes javaslatokat lehetett kifejteni az alkotmány által védendő értékekről.

Szociális konzultáció

Még 2011-ben postázták az újabb ívet, ez volt a szociális konzultáció. Tíz ponton át lehetett válaszolni az időseket, a devizahiteleseket, a közműszolgáltatókat és az oktatási támogatásokat érintő kérdésekre.

Utólag visszatekintve a döntéshozatal kronológiájára, a második kérdés a 2013-as rezsicsökkentés előfutárának is tekinthető, ebben a közműszolgáltatók érdekeinek visszaszorításáról volt szó.

A negyedik kérdésben felmerült a gyermeknevelés és a nyugdíjazás összekapcsolása: „vannak, akik azt javasolják, hogy több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek”. Ez idén visszatért a közbeszédbe. 2011-ben az 1,1 millió válaszadó 55,4 százaléka a „csak azok kapjanak a gyermeknevelés elismeréseként több nyugdíjat, akik emellett megfelelő időtartamú munkaviszonnyal is rendelkeznek” opciót ikszelte be.

2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is a magyar trikolór volt a konzultáció szimbóluma, a zöld rész a Parlament sziluettjét adta ki.

Gazdasági konzultáció

2012-ben gazdasági konzultációval jelentkezett a kormány, ami a későbbieket ismerve meglepően sok, szinte szakmai felvetést tartalmazott. A 16 pontos íven kérdeztek például az átalányadóról, a nyugdíjasok bérének adómentességéről, a gyermekes családok szocpol támogatásáról, a bankok és nagyvállalatok tehervállalásáról, a kisgyermekes anyukák munkába állásáról, a szociális szövetkezetek működéséről, vagy a cafeteria készpénzesítéséről.


Egy újságíró olvassa a tizenhat elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőívét a Miniszterelnökségen tartott sajtótájékoztatón 2012. május 30-án


10

Egy újságíró olvassa a tizenhat elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőívét a Miniszterelnökségen tartott sajtótájékoztatón 2012. május 30-ánGaléria: Nemzeti konzultációs plakátok(Fotó: Illyés Tibor / MTI)

2014-re nemcsak a választások, hanem az internetadó elleni tüntetések miatt is emlékezhetünk, a kormány végül ezen a területen is szondázta a lakosságot, még ha nem is hagyományos nemzeti konzultációban. Ez volt az InternetKon20, húszpontos kérdéssor foglalkozott az internettel és a digitális fejlesztésekkel, a válaszadók a szolgáltatás olcsóbbá tétele érdekében a verseny serkentését és az internetre kirótt adó csökkentését támogatták a legnagyobb arányban.

2015-től elengedték az összetett kérdéseket

2015-ben kezdődött a konzultációk új korszaka, nem terhelték többé az embereket olyanokkal, hogy valakik ezt, mások azt gondolják, és önnek mi a véleménye. A kérdések a migráció ügyében leegyszerűsödtek. Elkezdődött a brüsszelezés, volt itt „Brüsszel által rosszul kezelt bevándorlás”, vagy „Brüsszel politikája a bevándorlás és terrorizmus kérdésében megbukott”.

A „bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs kérdőívet” hirdető plakátok ellepték az országot.

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!

– üzentük magyar nyelven a bevándorlóknak.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/14/nemzeti-konzultacio-emoji-plakat-kampany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kovács Zoltán szerint az F1-es sztárok megszólalásai példázzák, hogyan működik a Soros-hálózat

Kovács Zoltán szerint az F1-es sztárok megszólalásai példázzák, hogyan működik a Soros-hálózat

Magyarországon a gyermeknevelés kizárólagos joga a szülőt illeti, ezt garantálják nemzetközi szerződések, uniós dokumentumok és …