2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tíz település, ahova elköltözhetünk a járvány elől

Tíz település, ahova elköltözhetünk a járvány elől

Zaj, stressz, koronavírus. Elköltöznénk a városból, de nem tudjuk, hová: a Budapest környéki települések jelentős része ugyanúgy megfizethetetlen, mint a város, ráadásul a napi ingázás éveket visz el az életünkből. Akkor menjünk messzebb, és ne járkáljunk be mindennap? A koronavírus abban az egyben mindenképpen hozott pozitív változást az életben, hogy a munkáltatók rájöttek, nem is olyan rossz, ha otthonról dolgozunk – már ha a munkakörünk megengedi. A megfelelő protokoll kiépítésével a munkavállaló ugyanúgy ellenőrizhető és számonkérhető, legfeljebb beiktat egy laza futást vagy mosás-vasalást napközben.

Vagyis költözzünk, de hova? Összeállítottunk egy tíz településből álló listát, ahová megéri elmenekülni Budapestről.

Az első öt települést úgy választottuk ki, hogy onnan szinte egyáltalán nem terveznénk feljárni a városba. A második ötös ezzel szemben másfél órán belül elérhető autóval, vagyis heti egy-két alkalommal belefér az irodai látogatás is.

Szubjektív lista következik.

Embergyűlölőknek: Mátraszentimre

Komoly változást jelent az életben, ha valaki elköltözik az ország legmagasabban fekvő településére, a szépséges Mátraszentimrére. Kisgyerekkel nem túl jó megoldás, de ha leérettségizett a mi kis zsenink, és fel is vették az egyetemre, nekünk, szülőknek nincs is más dolgunk, mint kipihennünk a gyereknevelés fáradalmait. A Mátra kis falvai elsősorban azoknak ajánlottak, akik alapvetően nem nagyon akarnak emberekkel találkozni. Ez így is lesz, szóval jobb eleve így készülni. Házat már tízmillió forint körül lehet venni, de érdemes azzal számolni, hogy még ennyit rá kell költeni. Még ez is töredéke lesz azonban annak, amit Budapesten lakásra költenénk. Cserébe egy garantáltan csendes és nyugodt környezet lesz a miénk. A Mátra varázslatos hely, akit egyszer megfogott, azt sosem engedi el.

Újrakezdőknek: Bázakerettye

Kis falu a zalai dombságon. Alapvetően már ez is elég ahhoz, hogy érdemes legyen cuccolni. A háttérképszerű vidéken megunhatatlanul váltják egymást a dombok és völgyek, tavasszal repce-, kora nyáron pedig acélkék búzatáblák színezik a tájat. Bázakerettyén az egész falu azon van, hogy a településnek legyen saját iskolája, hogy költözzenek ide az emberek a városokból, mert szerintük ott élni jó. Akár kisgyerekkel is érdemes tehát nekiindulni. Eladó házat alig találni, ezért jobb helyben is érdeklődni a lehetőségekről. A falun áthalad az Országos Kéktúra, szóval nem lehetetlen elkezdeni akár a gyerekkel is.

Biztonsági játékosoknak: Sárospatak

Ha nem akarunk elszakadni a várostól – mert este tízkor is kell a tej –, de a nyüzsi nem hiányzik, irány Sárospatak! Ha már említettük a Mátrát, nem maradhat ki a Zemplén sem. Sehol sem olyan szép az október, mint itt: az erdők aranyba és vörösbe borulnak, a fák közül kimagaslik Füzér, Boldogkő vagy Regéc vára, és az egészet áthatja a pusztulás és az élni akarás. Lórántffy Zsuzsanna városa bájos és otthonos, mintha ma is rá-ránézne a fejedelem felesége, hogy is mennek a dolgok. Belátható összegen belül jó kompromisszumokkal lehet itt házat találni, akár egész nagy alapterületűt is. Ha nem is a Bodrog partján, de egy-két utcányira a kecsesen kanyargó kis folyótól.

Pecásoknak: Orfű

Nem csak a dal miatt. Orfű kedves átmenet a falu és az üdülőövezet között, tavakkal, erdőkkel. Átalános iskola például csak a szomszédos Abaligeten van, vagy be kell utazni Pécsre. Így alapvetően inkább nagyobb gyerekkel érdemes ezt a falut választani. Vagy PTE-s egyetemistával, talán ez a legkényelmesebb. Nagyon olcsón itt nem lehet házat venni, de az biztos, hogy jó helyen lesz. Mert Orfűn nincs olyan, hogy rossz környék. A házak szellősen sorakoznak az utcákban, nagy kerttel, hatalmas fákkal és csenddel. Ha nem pecázunk, akkor is érdemes jóban lenni a horgászokkal, mert egy frissen fogott harcsával nagyon sok mindent lehet csinálni.

<iframe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/11/tiz_telepules_ha_elhagynad_a_varost/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Hiányzik a BKK-ból az elhivatott, szakmai vezetés”

„Hiányzik a BKK-ból az elhivatott, szakmai vezetés”

Gál Mihály, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi utastájékoztatási vezetője, a BKV- és a MÁV-figyelő blog …