2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Termálvízzel fűtenek egy alföldi kisvárosban, de van, amivel még így is spórolniuk kell

Hirdetés

Termálvízzel fűtenek egy alföldi kisvárosban, de van, amivel még így is spórolniuk kell

A Magyarország déli részén fekvő 7600 fős kistelepülés geometrikus energiafelhasználásáról már 2009-ben beszámoltak az Európai Bizottság honlapján.

Kistelek akkor a Környezeti és Infrastrukturális Operatív Program (KIOP) keretében kapott 1,16 millió eurós támogatásból valósította meg a projektet, 1700 méter mély kutat fúrtak, ahonnan a termálvizet öt kilométer hosszú csővezetéken keresztül juttatják el nyolc közintézménybe, ahol azóta is ezzel a technológiával fűtenek.

Néhány önkormányzati fenntartású épületben vannak a földgáz felhasználására szorulva. Már akkor jelezték, hogy Magyarország bővelkedik geometrikus energiaforrásokban, a termálvízzel való fűtés azóta is működik, és olcsóbb, mint a gázfűtés. 

Nagy Sándor polgármester a város hivatalos honlapján a rezsiváltozással kapcsolatban kijelentette, hogy gázfelhasználás tekintetében nagyrészt függetlenek.

Hirdetés

„Igaz, a nagy szivattyúknak, berendezéseknek van elektromosáram-többletköltsége, de ez összességében megtérül a termálvíz energiájának fölhasználásakor” – írta.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/17/kistelek-termalviz-kozintezmenyek-futese-gazarak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Kobold Tamás

Meghalt Kobold Tamás

„Isten nyugosztaljon, Polgármester úr!” – így búcsúzott Veres Pál, Miskolc polgármestere hivatalos Facebook-oldalán Kobold Tamástól. Kobold …