2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tényleg megismétlik a főpolgármester-választást?

Hirdetés

Tényleg megismétlik a főpolgármester-választást?

Szentkirályi Alexandra visszalépése után Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között rendkívül szoros verseny alakult ki a főpolgármesteri tisztségért. A június 9-i választások után, múlt pénteken újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, Karácsony Gergely végül 41 vokssal győzte le Vitézy Dávidot.

„Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem” – jelentette be hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester.

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke lapunk kérdésére leszögezte:

Új választás kiírásához nem elég valószínűsíteni a törvénysértést, hanem meg kell állapítani. Karácsony Gergelynek súlyos jogellenességeket kell bizonyítékokkal alátámasztania. Ilyen lehet például az, hogy arra nem jogosultak szavaztak, a szavazatszámláló bizottság nem a törvényi előírásoknak megfelelően került összeállításra, vagy valamilyen összeférhetetlenség állt fenn.

Hirdetés

Az ügyvéd megjegyezte: „Az újraszámlálásnál egyszerűbb volt a helyzet, de egy új választás kiírásához súlyosabb feltételek teljesülésére van szükség. Az nem elegendő érv, hogy minimális a szavazatkülönbség, és nagyobb legitimációra lenne szükség. A Kúria a lehetséges törvénysértések oldaláról fogja mérlegelni ezt a kérdést, politikai szempontok alapján nem vizsgálja az ügyet.”

Magyar György kitért arra is, ha a Kúria elutasítja Karácsony Gergely beadványát, akkor a főpolgármester az Alkotmánybírósághoz fordulhat. Vitézy Dávid bedobta azt a lehetőséget is, hogy Karácsony Gergely lemondásával szintén elérhető az új választás.

Magyar György az utóbbival kapcsolatban úgy vélekedett: „A lemondásnak és az ismételt szavazás kezdeményezésének más üzenete van. Karácsony Gergely éles helyzetben jelentette be, hogy új választást akar, akkor még nem tudta, hogy mi lesz az újraszámlálás következménye, most pedig már nem hátrál ki a saját szavai mögül, bele kellett állnia a kúriai beadványba. Menet közben még mondhatja azt, hogy konszolidálódott a helyzet, és visszavonja, de az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy a Kúria elutasítja a beadványt, a főpolgármester pedig felteszi a kezét, hogy ő szeretett volna új választást, de nem tud mit tenni.”

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmünket, ha Karácsony Gergely lemondása útján valósulna meg az új választás, azon bárki rajthoz állhatna, így akár a Tisza Párt potenciális jelöltjével is számolni kellene az új mezőnyben, az egész procedúrát elölről kell kezdeni. Az Index egyébként megismerte Karácsony beadványát, amelyet <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/06/20/karacsony-gergely-vitezy-david-budapest-fovaros-fopolgarmester-kuria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …