2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tényleg kiszárad a Velencei-tó?

Hirdetés

Tényleg kiszárad a Velencei-tó?

Az a száz liter, amit visszaadtak Európa egyik legmelegebb tavának, persze vajmi kevés. Az akciót figyelemfelkeltésnek szánták: nyár közepére ugyanis a víztömeg majdnem fele eltűnt, és a vízszint most is ijesztően alacsony: a szükséges 130–170 centiméter helyett nem egészen kilencven centi mély. Egy meleg nyári napon a párolgás akár fél centméterrel is csökkentheti a vízmélységet. Évente körülbelül egyméternyi víz párolog el a tóból. Megoldás pedig egyelőre sehol. 

Magyarország harmadik legnagyobb tava (a Balaton és a Tisza-tó után) mindig is sekély volt, átlagosan másfél méter mély, ezért nem annyira meglepő, hogy hosszan tartó csapadékszegényebb időszakokban szinte gázlóvá apad, sőt átlagosan mintegy százévente ki is szárad. 1863 és 1866 között annyira, hogy feljegyzések szerint medrében a fehérvári huszárok gyakorlatoztak. Vészes vízhiány legutóbb 1993 és 2003 forró és száraz nyarain fordult elő, aztán a nedvesebb időszakokban szép lassan újra feltöltődött a tó. 

Noha köztudott, hogy minden tó sorsa, hogy előbb-utóbb feltöltődik, elmocsarasodik, a tizenkét-tizenötezer éve keletkezett Velencei-tó azonban még csak életútja felénél jár. És, ahogy eddig is, valamikor pocsolyává fogy, valamikor pedig kiárad. Ez az esőzésektől függ. Csakhogy ennek ma már nem kellene így lennie.

Hirdetés

A tó ugyanis régóta szabályozható, keleten a Császár-víz (Császár-patak) táplálja, amelynek felső szakaszára már ötven éve víztározók épültek. A zámolyi és pátkai tározó együttesen tíz-tizenegymillió köbméter vizet képes összegyűjteni. Ennyi víztömeg pedig negyven centiméterrel emelhetné a vízszintet. 

Akkor mi itt a probléma?

Hát az, hogy most alig van bennük víz, ráadásul annak minősége sem megfelelő. A patakocska pedig csak lassan tölti fel a tározókat. A Velencei-tó vízgyűjtőterülete meglehetősen kis kiterjedésű (hatszáz négyzetkilométer), a lehullott csapadékot ugyanis a legtöbb helyen elvezetik a vízügyesek, de nem a patakba vagy közvetlenül a tározókba. 

Megoldás lehet az Antall-kormány idején, 1993 nyarán megépült és a tótól északra húzódó kincsesbányai vízbázisból ide vezetett több kilométer hosszú csővezeték. Az ígéretek ellenére ódzkodnak azonban megnyitni a csapokat, a vízbázis látja […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/03/tenyleg-kiszarad-a-velencei-to-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemi erőszakra kényszerítés és emberkereskedelem a 22 éves férfi bűnlajstromán

Emberkereskedelem bűntette és más súlyos bűncselekmények miatt emelt vádat a Nógrád Megyei Főügyészség egy 22 …