2020. szeptember 20., vasárnapMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Teljes a káosz a Jobbikban: Jakabék szétverték a pártot, most már működtetni sem tudják

Teljes a káosz a Jobbikban: Jakabék szétverték a pártot, most már működtetni sem tudják

Megdöbbentő fejetlenség és dilettantizmus uralkodott el a Jobbikban, miután Jakab Pétert választották elnökké. A párt előző vezetésének mandátuma májusban már megszűnt, ennek ellenére mind a mai napig nem voltak képesek bejegyeztetni az új elnököt és elnökhelyettest. Hiába volt Gyöngyösi Márton korábban is elnökhelyettes, az a mandátuma már nem érvényes, így képviselői jogosultsága is megszűnt a civil szervezetek bírósági nyilvántartása alapján 2020. május 12-én – mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a  Száazdvég jogi szakértője az Origónak. 

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy jogszabálysértően vették nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásra. Az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Jobbik a többi baloldali párttal együtt az antiszemita Bíró Lászlót indítaná, de a jobbikos belharc miatt nem vették jogerősen nyilvántartásba Jakab Pétert, mint elnököt és Gyöngyösi Mártont, mint elnökhelyettest.

Egyértelműen szabályoz a választási eljárási törvény

A Jobbik az NVB határozata után arra próbált hivatkozni, hogy nem Jakab Péter jelölte Bíró Lászlót, hanem Gyöngyösi Márton, ő pedig korábban is elnökhelyettes volt. Csakhogy a Nemzeti Választási Bizottság legfrissebb határozatából az derül ki, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mint jelölő szervezet képviselőjeként megjelölt Gyöngyösi Márton elnökhelyettes megbízása, ezáltal képviselői jogosultsága a civil szervezetek bírósági nyilvántartása alapján 2020. május 12-én megszűnt – magyarázta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak.

Újabb csúnya pofonba szaladt bele Jakab PéterForrás: MTI/Mohai Balázs

Mivel a választási eljárásról szóló törvény egyértelműen rögzíti, hogy a jelöltet állítani kívánó jelölő szervezetet az időközi választás kitűzését követően a szervezet képviseletére jogosult személy jelenti be,az ügy megítélése triviális: mivel az NVB a döntésében foglaltak szerint a Fővárosi Törvényszéktől azt a tájékoztatást kapta, hogy nem volt Gyöngyösinek képviseleti jogosultsága, így más irányú verdikt nem is születhetett az ügyben.

Vállalja a felelősséget a Jobbik!

A dolog pikantériája, hogy nem csupán Bíró László képviselőjelölt kényszerült hosszas magyarázkodásba korábbi rasszista kijelentései, de Gyöngyösi Mártonnak is van mivel elszámolnia, mivel a Newsweek Polska című lengyel lapnak adott 2015-ös interjújában még azt fejtegette, hogy az egyenruhás Magyar Gárda is azért jött létre, hogy békét hozzon a falvaknak – emlékeztetett Lomnici Zoltán. 

A Jobbik súlyos identitásválsága tehát egyre inkább egy krónikus valóságtagadással párosul – emlékezzünk csak arra, hogy korábban az Állami Számvevőszéknek kellett helyre tenni a pártot

– mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az ÁSZ a feltételezett tiltott párttámogatási ügy kapcsán azt javasolja a Jobbik elnökének, hogy a rágalmazás, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért.

Most ugyanez a helyzet az NVB határozata kapcsán is: Jakabék teljesen szétverték a Jobbikot, láthatóan most már működtetni sem tudják a pártot. Ahelyett pedig, hogy válallnák a felelősséget, most is másra, ezúttal az NVB-re mutogatnak.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20200825-alaptalan-jobbikos-kritika-lomnici-zoltan.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy magyar virológus szerint akár már 2021 első felében kezdődhet a koronavírus-vakcina tömeggyártása

Most, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 30 milliót, nem lehet mindössze egészségügyi intézkedésekkel …