2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szűkül a kör: egyre valószínűbb az omikron-variáns eredete

Hirdetés

Szűkül a kör: egyre valószínűbb az omikron-variáns eredete

Ez a vírusvariáns a korábbi járványhullámot előidéző delta-mutánsnál is sokkal gyorsabban terjed. A vizsgálatok alapján azonban nem okoz annyira súlyos megbetegedést, mint a korábbi vírusmutációk.

  • A virológusok többsége szerint a koronavírus omikron-variánsa több hónapon át mutálódhatott egy immunszupresszált, tehát nem megfelelően működő immunrendszerű beteg szervezetében, például egy HIV-betegében. 
  • Egy másik elmélet szerint a vírusváltozat evolúcióját egy koronavírus ellen használt gyógyszer gyorsíthatta fel.
  • Egy harmadik elmélet úgy szól, hogy a koronavírus valamilyen állatfajra terjedt át, majd miután megtörtént a mutáció, ismét az embereket fertőzte.

Richard Lessells, a durbani KwaZulu-Natal Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó orvos szerint tekintettel arra, hogy Dél-Afrika fedezte fel elsőként a fertőzést, valószínű, hogy a változat gyökereit is ott kell keresni. Egy dél-afrikai kutatócsoport tavaly év végén fedezett fel egy kezeletlen HIV-beteget, aki több mint hat hónapja fertőzött volt Covid–19-cel, és mutációk sorozatát idézte elő, melyek a vírus tüskefehérjéjét érintették.

Ez a vírusnak azon része, ahol az omikron-változatnak összesen 32 mutációját fedezték fel a tudósok. Egy brit tanulmány hasonló folyamatot figyelt meg egy leukémiás koronavírus-fertőzöttnél.

Hirdetés

A kezeletlen HIV-beteg immunválasza túl gyenge lenne a vírus eltávolításához, de elég erős ahhoz, hogy az evolúciós folyamatot elindítsa. Ez az evolúciós fejlődés nagyon ritka, de ez elfogadható oka lehet az omikron-variáns megjelenésének

– magyarázta a Richard Lessells.

Mint ismeretes, Afrika déli részén található a világ HIV-fertőzöttjeinek több mint a fele. Ezek a betegek pedig nem részesülnek megfelelő kezelésben, így még inkább nő annak az esélye, hogy súlyos fertőzések alakuljanak ki.

A gyógyszer a ludas? Esetleg egy állat?  

William Haseltine virológus egy másik elméletet dolgozott ki az omikron dél-afrikai megjelenéséről. Szerinte ugyanis a vírusmutáció a Merck Covid–19 elleni tablettája, a molnupiravír okozhatta. A Merck szóvivője azonban ezzel kapcsolatban a Financial Timesnak elmondta, hogy a kutató állításai alaptalanok.

Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen vírusellenes szer hozzájárult volna az omikron-variáns megjelenéséhez

– jelentette ki a Merck szóvívője.

Stuart Ray, a Johns Hopkins Egyetem orvosprofesszora azt sem tartja kizártnak, hogy egy állatról terjedt vissza az emberi szervezetre a kór. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erre nagyon kicsi az esély.

Dél-Afrikában az orvosok és a tudósok hangsúlyozták: függetlenül attól, hogyan jelent meg az omikron, a gazdagabb nyugati nemzeteknek le kell vonniuk fejlődéséből a leckét:

Soha nem fogjuk megtalálni a nulladik beteget, de meg kell akadályoznunk, hogy a történelem megismétlődjön.”

Az Index egy korábbi összefoglaló cikké már

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/12/koronavirus-jarvany-omikron-virusvaltozat-mutcio-gyogyszer/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak egy macska volt a Heves megyében látni vélt párduc

Csak egy macska volt a Heves megyében látni vélt párduc

Csak egy fekete macska volt az a „párduc”, amelyet Heves megyében, Kerecsend közelében láttak a …