2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Szóltak, hogy ma nem kell munkába menni, mert elkezdődött a háború”

Hirdetés

„Szóltak, hogy ma nem kell munkába menni, mert elkezdődött a háború”

A háború kirobbanása óta több mint 1 millió kilencvenezer ember érkezett Magyarországra a fegyveres konfliktus elől menekülve. Közülük több mint 195 ezren kértek ideiglenes tartózkodási engedélyt, és több mint 30 ezren kaptak menekült státuszt. Ők azok, akik valószínűleg hosszabb időre terveznek Magyarországon maradni  – mondta az Indexnek Szentkirályi Alexandra, akivel a háború egy éves évfordulója alkalmából a BOK csarnokban beszélgettünk. 

A kormányszóvivő felidézte, hogy a hazánkba érkező menekültek többsége tranzitként tekintett Magyarországra, a családok nagy része tovább állt olyan, főképp Nyugat-Európai országokba, ahol már a háborút megelőzően is volt valamilyen ukrán közösség.

A továbbutazóknak a MÁV nemzetközi jegypénztárt nyitott a BOK csarnoknak, de ezzel párhuzamosan a belföldi ingyenes közlekedésre is sokan tartottak igényt, a menekültek összesen 900 ezer szolidaritási jegyet használtak el tavaly február óta

– emlékeztetett Szentkirályi Alexandra, aki elárulta azt is, hogy az itt maradó családoknak lakhatási segítségre, munkára, illetve oktatásra volt a leginkább szüksége, utóbbi vonatkozásában kiemelte, hogy már 4200-nál is többen vesznek részt óvodai nevelésben, iskolai ellátásban. 

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy az integráció, a normális életbe való visszatérés rendkívül fontos, a segítők visszajelzései alapján ugyanis sok édesanya érkezett a gyermekeivel Magyarországra úgy, hogy már tudták: az apuka elesett a háborúban.

Amikor ilyen történeteket hallok, csak arra tudok gondolni, hogy akár én is kerülhettem volna ilyen helyzetbe a tízéves kislányommal

– jegyezte meg.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy egy évvel ezelőtt nemcsak a háború indult el, hanem Magyarország legnagyobb humanitárius akciója is kezdetét vette, ebből az alkalomból köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek, és részt vesznek a munkában még most is, annak ellenére, hogy az első hetekhez képest már jóval kisebb a terhelés.

Hozzátette: „Akkor járunk el felelősen, ha a BOK csarnokot a továbbiakban is nyitva tartjuk. Ha csak egy, öt vagy száz menekültnek van szüksége segítségre, akkor nekik kell ezt megadnunk”.

Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban 2022. március 21-én

Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban 2022. március 21-én

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/24/haboru-orosz-ukran-konfliktus-bok-csarnok-szentkiralyi-alexandra-menekultek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyermekpornográfiával vádolnak egy kecskeméti férfit, internetes játékokon keresztül ismerkedett kisfiúkkal

A vádirat szerint a Zala vármegyei, középkorú férfi népszerű internetes játékokra regisztrált. Ezen keresztül 9 …