2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szlávik János: Több mint húsz napig bennünk lehet, mire észrevesszük

Hirdetés

Szlávik János: Több mint húsz napig bennünk lehet, mire észrevesszük

Nyugodjon meg mindenki, a majomhimlő egy teljesen másfajta megbetegedés, mint a koronavírus. Elsősorban állatról emberre terjed, emberről emberre csak nagyon nehezen – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn. Az orvos elmondta: szinte kizártnak tartja, hogy járvány alakuljon ki a majomhimlő miatt.

Véd a majomhimlőtől is

A szakember elmondta, hogy a majomhimlőt 1958 óta ismerjük, és már többször behurcolták Európába vagy az Egyesült Államokba. Hozzátette: ez a vírus abszolút rokona a többi himlőfajtának. Elmondása szerint Afrikában az utóbbi években több esetet regisztráltak, ezt azzal magyarázta, hogy már nem adják a fekete himlő elleni védőoltásokat. A fekete himlő elleni védőoltás az adatok szerint 85 százalékban véd a majomhimlőtől – mondta.

Szlávik János elmondta: a himlő nagyon nehezen terjed emberről emberre. Most vizsgálják, hogy szexuális úton el lehet-e kapni – tette hozzá. A leggyakoribb tünetek a láz, az ízületi és izomfájdalom, majd a kiütések megjelenése először az arcon és a kézen, majd az egész testen.

Nem kell félniük a majomhimlőtől az embereknek

Hirdetés

– emelte ki. Hozzátette: a lappangási idő hosszú, akár 21 nap is lehet. Szerinte a következő hetekben emelkedni fog az esetszám, de nem lesz belőle járvány. Elmondása szerint a majomhimlő mindig enyhe megbetegedés volt. A halálozási arány néhány százalék, és általában kisgyerekek halnak bele – emelte ki.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/23/szlavik-janos-jarvany-koronavirus-deel-pesti-centrumkorhaz-majomhimlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Várja a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra a Magyar Honvédség

Durgó Tamás elmondta: 18 és 65 év között mindenkit várnak, aki szeretné megszerezni az általános …