2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szingliadó helyett rengeteg pénz a gyerekekért: az orbáni családpolitika 10 éve

Szingliadó helyett rengeteg pénz a gyerekekért: az orbáni családpolitika 10 éve

Otthonfelújítási programot indít a kormány január elsejétől, amely többek között azt jelenti, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. 

Ahogy az új programot elemző cikkünkben korábban írtuk, az aktuálisan beharangozott „családvédelmi akcióval” lényegében átláthatatlanná vált az otthonteremtéssel összefüggő szabályozás, miután ez már a hetedik olyan javaslat, amely valamilyen módon a lakáshoz jutást, illetve a lakásfelújítást támogatja.

Kapcsolódó

Új elemekkel bővül a kaotikus lakástámogatási rendszer

Lényegében átláthatatlanná vált az otthonteremtéssel kapcsolatos szabályozás. Novák Katalin családügyi miniszter legfrissebb bejelentésével immár a hetedik javaslat került képbe.

Ennek apropóján gyűjtöttük össze az Orbán-kormány elmúlt tíz évének általunk tíz legfontosabbnak ítélt családtámogatási elemét. 

Családi adókedvezmény

2011. január 1-én új adójogszabályok léptek életbe. Köztük ekkor visszakerült a magyar adórendszerbe a családi adókedvezmény is, hogy a kormány szándéka szerint anyagi segítséget nyújtsanak a munka mellett gyermeket nevelő családoknak.

Az évek során több módosítást és folyamatos bővítést is megélt családtámogatási forma azóta is az összevont adóalapot csökkenti, és az veheti igénybe, aki személyijövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkezik. 

A családi kedvezmény mértéke attól függ, hogy a magánszemély hány gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult családi pótlékra, és hány olyan személy (eltartott) él a családban, akit a családi pótlék összegének meghatározása során figyelembe lehet venni.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

A 2015. július 1-től élő csok műfajában egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely nem összekeveredő az állami támogatású kedvezményes banki hitel, a csokhitel fogalmával. A csok az újabb kibővítéseknek köszönhetően azóta az új, illetve a használt lakás vásárlását és építését is akár 10 millió forintig is támogatja.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hirdetése egy hiteltanácsadó irodán

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hirdetése egy hiteltanácsadó irodán

Fotó: Róka László / MTI

Gyed extra

Míg korábban a három év alatti gyermeket nevelő édesanyák csak akkor állhattak ismét munkába, amennyiben lemondtak a gyermekek után járó családtámogatásokról, a gyed extrának nevezett csomag egyik eleme 2014. január 1-től felszabadította ezt a lehetőséget. Azóta a szülő a gyermek egyéves kora, illetve 2016. január 1-től féléves korát követően korlátlan munkaidőben dolgozva is ugyanúgy megkapja a gyedet, majd a gyest, mint ha otthon maradt volna.

Illetve a gyed extra könnyebbséget hozott a kis korkülönbséggel gyermeket vállaló családok életébe is azzal, hogy az újabb gyermek születése után az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondania róla, mint korábban. Bizonyos feltételek mellett a felsőoktatási intézmények hallgatóira és a friss diplomásokra is kiterjesztették a gyed extrára jogosultak a körét, miközben egy évvel meghosszabbították az ikrek után járó gyedet is.

Négygyermekes anyák adómentessége

Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól – jelentette be Orbán Viktor 2019-es évértékelője során a kormány aktuális hétpontos családvédelmi akciótervének részeként. Az év legelejétől valóban nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak az édesanyáknak, akik legalább négy gyermeket nevelnek fel. Négy vagy több gyermeket nevelő anyának pedig az a nő minősül:

  • aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermek után családi pótlékra jogosult;
  • vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, és a fent említett gyermekek száma a négy főt eléri.

Ha egy gyermek után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg, akkor úgy kell tekinteni, mint ha a családi pótlékra való jogosultság 12 évig fennállt volna.

Bölcsődefejlesztési program

A kormány vállalta, hogy 2022-re 70 ezerre bővíti a hazai bölcsődei férőhelyek számát, hogy a családok könnyebben megteremthessék a munka és a magánélet egyensúlyát. Míg 2010-ben 326 településen 32 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/15/allami_csaladtamogatas_csaladvedelmi_akcioterv_csok_babavaro_lakasfelujitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Katonai időutazásra hív Zalaegerszeg

Katonai időutazásra hív Zalaegerszeg

Látványos épületekből és hatalmas területet elfoglaló pályákból áll a ZalaZone. Mennyire vált meghatározóvá ez a …