2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szili Katalin: Tíz évvel ezelőtt alakult meg a nemzeti kisebbségek jogaiért küzdő európai mozgalom

Hirdetés

Szili Katalin: Tíz évvel ezelőtt alakult meg a nemzeti kisebbségek jogaiért küzdő európai mozgalom

Szili Katalin azt írta: tíz évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére hét európai ország képviseletében azon polgári bizottság, amely céljául tűzte ki, hogy elérje az európai jogszabályalkotást a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai mozgalom a nemzeti régiók védelméért az elmúlt tíz évbenmegvívta harcainak jelentős részét, köszönhetően a kitartó és szívós munkának és a legnagyobb fokú állhatatosságnak. Tette ezt úgy – folytatta -, hogy időközben a másik nagy nemzeti kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést, a Minority SafePacket az Európai Bizottság az összes javaslatával együtt lesöpörte az asztalról, mondván, több mint egymillió európai polgár támogató aláírásának ügye egy adott problémakörrel kapcsolatosan már vagy megoldott vagy van hathatós stratégiája.

A politikus feltette a kérdést, nem azért jött-e létre a polgári kezdeményezések intézménye, hogy a polgárok közvetlenül befolyásolhassák az Európai Bizottságot, annak jogalkotási folyamatát? Az eddigi tények alapján “már tudjuk, hogy ez csak elviekben működik (…), a polgári kezdeményezés csak szépségtapasz az EU-s intézményrendszer testén” – írta. Hozzátette: de akkor mégis “mi végre az európai mozgalom, mi végre a nemzeti kisebbségek, a nemzeti régiók védelme”?

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230430-szili-katalin-a-nemzeti-regiok-vedelmeert-folytatott-harc-nem-ert-veget.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A háborúpárti EP-képviselők nem tudják elfogadni Magyarország békepárti álláspontját

Hidvéghi Balázs azzal összefüggésben, hogy az EP brüsszeli plenáris ülésén Magyarországot elítélő állásfoglalást fogadott el, …