2020. november 24., keddMa Kelemen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.24. Kelemen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / SZFE-s diákok az Indexnek: A korlátozások után visszatérünk

Hirdetés

SZFE-s diákok az Indexnek: A korlátozások után visszatérünk

Kezdjük annál a hétfő esténél, amikor Orbán Viktor bejelentette az újabb korlátozó intézkedéseket. Volt vita a diákok között arról, hogy kivonuljanak az egyetemről? 

Mivel nem a járványügyi intézkedések ellen harcolunk, ezért nagyjából egyértelmű volt, hogy a miniszterelnöki bejelentés után el fogjuk hagyni az épületet. Összehívtunk egy hallgatói fórumot, ahol bázisdemokratikusan döntöttünk is erről a kérdésről, hamar kiderült, hogy egyetértés van köztünk arról, hogy ebben a helyzetben muszáj mennünk. Ezt azonban senki nem élte meg feladásnak, egyből utána arról kezdtünk el ötletelni, hogy hogyan tudjuk folytatni a demonstrációt, de például az is fontos kérdés volt, hova mehetnek azok a diáktársaink, akiknek nincs hova vagy mondjuk a határon túl laknak.  

Hónapok óta tart a patthelyzet, az új kancellár belépését az egyetemre több alkalommal is megakadályozták, közben komoly társadalmi támogatottságra tettek szert, tízezreket mozgattak meg az utcán.  Volt olyan érzésük, hogy ezek a szigorítások arról is szólnak, hogy „leverjék” az SZFE-s lázadást?  

Hirdetés

Nagyon reméljük, hogy az a társadalmi erő, amit talán sikerült megmozgatnunk, a kormánynak is szembetűnő, de egyáltalán nem látunk összefüggést a rendelkezések és a mi ügyünk között, mert szerintünk nagyon másról szól a kettő. Azt gondoljuk, hogy felelős és időszerű rendelkezéseket hozott a kormány a járványügyi szigorításokkal, muszáj volt ez már meglépniük, nekünk pedig muszáj volt kijönnünk az egyetemről. 

Nem gondoljuk, hogy a kiűzésünkkel kapcsolatos próbálkozásoknak bármi köze lenne ezeknek a rendelkezésekhez, hiszen mégiscsak tíz millióan élünk ebben az országban. 11

Galéria: Nem adják fel a blokádot, de az egyetem épületét elhagyják az SZFE-s diákokFotó: Bánkúti Sándor / Index

Most, hogy a korlátozások miatt ellehetetlenült a fizikai demonstráció, hogyan tartják fent a blokádot?

A járványhelyzet miatt a fizikai foglalás utolsó heteiben már így is érvényben voltak bizonyos korlátozások. Az Ódry Színpadon kevesebben voltunk jelen, sokan így is online csatlakoztak már a hallgatói fórumokhoz. Most, hogy már teljesen az online térbe helyeződtek át az egyeztetések, ez minimális fejlesztéseket igényeltek, az átállás azonban a digitális oktatás miatt flottul ment. A munkacsoportok nap, mint nap tartanak találkozókat a interneten, sok tervünk van, amelyek mind megvalósítás alatt állnak. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/18/a_korlatozasok_utan_visszaterunk_a_vas_utcaba/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keddtől él az idősek vásárlási sávja, itt vannak a részletek

Keddtől él az idősek vásárlási sávja, itt vannak a részletek

Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán szúrta ki az Index, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszter …