2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / SZFE: ki fenyeget kit?

SZFE: ki fenyeget kit?

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője, Arató Gergely azt kérdezte, hogy meddig tűri a kormány a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának „ámokfutását”. A képviselő véleménye szerint a kabinet és a minisztérium szánalmas módon menekül az SZFE ügyében a felelősség elől. Felidézte, hogy a kuratórium egyoldalúan fogadta el az új alapító okiratot, majd saját magát hatalmazta fel, hogy pályázat nélkül nevezzék ki a rektorhelyetteseket.

Arató Gergely azt is nehezményezte, hogy egy korábbi katonatisztet jelöltek ki kancellárnak.

A kultúra kiválóságait senki nem fenyegeti, akik azonban elvállalják azt, hogy ennek a kormánynak a pártkatonájaként, komisszárjaként odamennek egy egyetemre, és letörik az egyetemi autonómiát, azoknak ezért vállalniuk kell a felelősséget

– fogalmazott a DK képviselője.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára erre úgy reagált:

Forr a bosszú önökben, és ennek hangot is adtak.

Idézte Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szavait, miszerint hatalomra kerülése esetén a magyar kulturális és művészeti élet meghatározó alakjait földönfutóvá akarja tenni. Az államtitkár szerint a DK azokat a kiváló művészeti és szakembereket fenyegeti, akik feladatot vállaltak a modellváltás során. Felrótta Arató Gergelynek, hogy az ellenzék semmit sem változik, ahhoz képest, amit látni lehetett 2006-ban, amikor szemeket lövettek ki, vízágyúval kergettek embereket, véresre vertek tüntetőket az utcákon. A kormány – az államtitkár szerint – ezzel szemben nem fenyegeti sem a hallgatókat, sem mást, és a tüntetésekbe sem avatkoznak be.

Schanda Tamás

Schanda Tamás

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Orbán Balázs államtitkártól azt kérdezte, miért hazudik a Fidesz az alapjövedelemről. A Párbeszéd képviselője úgy véli, az általuk kidolgozott modell épp hogy növelné a munkavállalási hajlandóságot, majd a finn példát hozta fel sikeres nemzetközi modellként.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azzal vágott vissza, hogy a sikeres és jól működő finn példát senki sem vette át és alkalmazza. Felidézte:

Az a probléma, hogy azt az elvet hoznák vissza, ami 2010 előtt volt Magyarországon, azaz munka helyett segélyt kínáltak. Ez volt az, ami odáig vezetett, hogy összeomlott a gazdaság és 12 százalék felett volt a munkanélküliség.

A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita szerint 2010 óta az önkormányzatiság szisztematikus leépítése zajlik, és ezzel a demokrácia utolsó bástyáját építik le.

A kormány függőségi rendszert alakított ki, megköti az önkormányzatok kezét, amelyeknek kevesebb az eszközük, és még a saját bevételükhöz is hozzányúltak

– foglalta össze a képviselő.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára erre azt válaszolta: az önkormányzati rendszer valóban a magyar demokratikus átalakulás egyik legfontosabb bástyája. 2009–2010-re viszont a magyar önkormányzati rendszer az összeomlás szélére került, ezért a kormány a települések hiteleit átvállalta, és ésszerűen osztotta meg a feladatokat velük.

A Jobbikos képviselő viszontválaszában felvetette, hogy Borsodban nemsokára választás lesz, és ott azzal riogatják a választókat, hogy ha nem a kormánypárti jelöltet támogatják, nem jutnak forráshoz.

<img id="kep_szerkfoto_image_34805037" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3480/34805/348050/34805037_860787dcb6cb200b17542b48783cf4d9_wm.jpg" alt="Potocskáné Kőrösi Anita" data-image_width="727" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/05/azonnali_kerdesek_es_valaszok_az_orszaghazban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Parkolásgátló oszlopokat telepítenek a II. kerületben

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/25/parkolasgatlo_oszlopokat_telepitenek_a_ii._keruletben/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …