2021. március 1., hétfőMa Albin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.01. Albin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szerdától olthatnak a kínai vakcinával is

Hirdetés

Szerdától olthatnak a kínai vakcinával is

Magyarországon is közösségben terjed a brit vírusmutáns, ezért több ember kerül kórházba, a védőoltásoknak még nagyobb szerepe van a védekezésben – jelentette ki György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. A szakértő ezért arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, regisztráljon a védőoltásért, illetve azt is, hogy akinek a krónikus beteg, idős ismerőse még nem regisztrált, annak adjanak ehhez segítséget.

A héten átlépheti a nyolcszázezret a beoltottak száma 

György István szerint az oltási adatokból látható, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor az uniós beszerzésen kívül más országoktól is vásárolt vakcinákat. Megemlítette, hogy

az eddig érkezett Sinopharm-oltásokkal a héten már további 275 ezer embert tudnak beoltani. 

Hirdetés

Megyénként néhány száz egészségügyi dolgozó maradhatott ki eddig a védőoltásokból – mondta György István. Hozzátette: aki szeretne, annak jeleznie kell a megyei kórházak felé az igényét, és az oltási munkacsoport biztosítani fogja a vakcinákat.

A heti oltási terv aktualitásairól is számot adott az államtitkár. Megemlítette, hogy a múlt heti oltáskampány eredményeképp

már mintegy 457 ezren kapták meg összesen az oltást, ebből 207 ezren már a második adagot is. 

Beszélt arról is, hogy a második oltási körben az idősotthonok és szociális otthonok kerültek sorra, de itt is lehetőség van arra, hogy aki eddig nem igényelte a vakcinát, az meggondolja magát, és pótlólag kérjen oltást. Az intézményvezetőknél kell jelezni az igényt. Eddig egyébként 88 ezer lakót oltottak be, közülük 77 ezren már a második oltást is megkapták. 

György István részletezte továbbá, hogy ezzel párhuzamosan zajlik a legidősebbek és a 18–59 év közötti krónikus betegek immunizálása is, amit az AstraZeneca oltása tesz lehetővé. Várhatóan közel 42 ezer 60 év alatti krónikus beteg juthat hozzá a védettséghez ezzel a vakcinával. 

Hozzátette: következő napokban a kínai vakcinának köszönhetően nagy előrelépést tehetnek, ugyanis az autók megindultak a kormányhivatalokba, onnan pedig a háziorvosokhoz. Most először minden háziorvosnak jut védőoltás, a kínai védőoltásból praxisonként 55-öt kapnak a háziorvosok – tette hozzá György István. Az oltások megszervezéséhez kérik az önkormányzatok segítségét is.Szerinte

 a héten már meghaladhatja a 800 ezer főt a beoltottak száma. 

Nagy veszélyt jelent a brit mutáció

A Pfizer keddi szállítmánya 104 130 adag, ami feleennyi embert tehet védetté, és a frissen érkezett 100 ezer adag Szputnyikot is megvizsgálja az NNK kiszállítás előtt – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, miután ismertette a járvány aktuális terjedésével kapcsolatos nemzetközi és magyar adatokat is. 

A Pfizer vakcináját a kórházi oltópontokon fogják felhasználni, a regisztrált legidősebbeket várják majd ide, oltópontonként 10-10 embert. György István egyébként arra kért mindenkit, hogy a megadott időpontokra pontosan érkezzenek, lehetőleg ne előbb másfél órával, és ne is később, ugyanis ez nagyobb tömeget okozhat.

Magyarországról szólva a tisztit főorvos elmondta, a 2. járványhullám lefelé menő tendenciáját megszakította a 3. szakasz kezdete, így nem tudott visszatérni a fertőzöttek száma arra a kezdeti szakaszra, amelyről a 2. hullám indult, így egy magasabb szintről indulunk neki a 3. hullámnak. Ezért jelentős mértékben múlik rajtunk is, hogy milyen lesz a járvány 3. hullámának dinamikája. 

A közösségi terjedési szakaszban lévő, kifejezetten virulens brit variáns miatt arra külön felhívta a figyelmet, hogy

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/23/szerdatol-olthatnak-a-kinai-vakcinaval-is/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hazaengedték három gyermekéhez a késelő budapesti buszsofőrt

Nem indítványozta az ügyészség annak a buszsofőrnek a letartóztatását, aki péntek éjjel életveszélyesen megkéselt egy …