2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szellemhallgatók: a magyar egyetemeken át tömegével szöknek Nyugatra

Hirdetés

Szellemhallgatók: a magyar egyetemeken át tömegével szöknek Nyugatra

A magyar egyetemek forró krumpliként dobálják maguk előtt a térítéses idegen nyelvű képzések ügyét. Egyrészt a „devizás diákok” jelentős bevételeket hoznak az egyetemi karoknak, másrészt kellemetlenségekkel is jár a – sokszor harmadik világból érkező – nemzetközi hallgatók integrálása.

„Nagyon sok tehetséges fiatal érkezik afrikai és ázsiai országokból. Többen az angol mellett magyarul is megtanulnak valamilyen szinten. Döntő többségük a diplomaszerzés után hazamegy” – nyilatkozta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő oktatási szakember, aki emlékeztetett arra, hogy

az egyetemi karoknak évente akár több százezer eurós bevételük is lehet a fizetős külföldi hallgatók tandíjából.

Hirdetés

Szerinte a problémát azok a fiatalok okozzák, akik a beiratkozást követően – magyar tanulói vízummal – egyszerűen köddé válnak, és Nyugat-Európába távoznak.

Ez egy intelligensebb, kevésbé költséges és kényelmesebb formája a migrációnak. A tehetősebb afrikai és ázsiai családok gyerekei repülővel és tanulói vízummal léphetnek be az Európai Unió területére. Itt nem kell embercsempészekre bízni az életüket, nem kell kerítést mászni vagy tákolt lélekvesztőkön hánykolódni a Földközi-tengeren

– fogalmazott a szakértő.

Szellemhallgatók

„Az egyetemi szektorban nem ismeretlen a jelenség. A jelentkezőkkel szemben minimális felvételi követelményeket támasztó és alacsony tandíjat kérő intézményeknél a szellemhallgatók részaránya – a becslések szerint – országosan az összes fizetős felvett hallgató 10-20 százaléka lehet” – nyilatkozta az Indexnek egy másik oktatási szakértő. A magyar egyetemeken jellemzően afrikai és ázsiai tanulók válnak köddé.

Egy vezető magyarországi egyetemen előfordult, hogy ugyanabból az évfolyamból a Fekete-Afrikából érkező fiatalok 30-40 százaléka már az első félévben láthatatlanná vált az oktatási intézmény és a bevándorlási hivatal számára.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/23/migracio-egyetemek-tandij-bevandorlas-debreceni-egyetem-elte/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Schadl György mindent tagad, azt mondja, csak italokat ajándékozott Völnernek

Schadl György mindent tagad, azt mondja, csak italokat ajándékozott Völnernek

A több mint egy éve letartóztatásban lévő Schadl György azt állította, hogy soha nem adott át semmilyen …